Hlavní obsah

Papež bude muset při uvítání na Hradě překousnout husitský kalich

Právo, rsk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papeže Benedikta XVI., který v sobotu přijíždí do Česka, večer při jeho vstupu do Španělského sálu na Pražském hradě uvítá kromě desítek osobností z veřejného a kulturního života i bílá standarta s červeným husitským kalichem.

Článek

Jde totiž o standartu 1. dělostřeleckého pluku Jana Žižky z Trocnova. Podle Roberta Spejchala z Vojenského historického ústavu, který vlajky pro oficiální příležitosti vybírá, nelze  husitské symbolice hledat zlý úmysl.

"To není nic proti papeži. Armáda ctí tradici legií a legionáři ctili husitství. Nic víc v tom není,“ řekl Právu Spejchal.

Při oficiálních návštěvách používá Hradní stráž řadu praporů a standart historických jednotek z dob čs. legií a jednotek z první a druhé světové války.

Hrad žil přípravami

Přípravami na návštěvu, která do složitosti a rozsahu předčí i příjezd amerického prezidenta Baracka Obamy, žil v pátek od brzkého rána celý Pražský hrad. Právo jako jedno z mála médií dostalo příležitost se na zákulisí příprav podívat.

Na III. nádvoří nacvičovala u červeného koberce slavnostní uvítání a pochod Hradní stráž, jejíž příslušníky zvídavě pozorovala skupinka japonských turistů.

V prostorách Hradu pak měli napilno pracovníci protokolu, ochranka i vybraní příslušníci Hradní stráže. Ve Španělském sále cvičili příchod a odchod papeže a prezidentského páru ředitel protokolu Jindřich Forejt (v roli Benedikta XVI.), šéf tiskového odboru Radim Ochvat (v roli Václava Klause) a další pracovníci hradní kanceláře.

Ředitel protokolu se stopkami v ruce pochodoval po sále za tónů slavnostního doprovodu – otevření dveří, průchod sálem a usazení hosta musí být načasováno na vteřinu přesně, jakožto i odchod papeže a prezidentského páru.

Do vyzdobeného Španělského sálu se dostavili i členové České filharmonie, kteří Benediktovi XVI. zahrají Te Deum.

Dojde i na pivo

„Jde o něco jedinečného. Úplně nejobtížnější bylo udržet co nejvíc tajemství, aby Svatý otec byl mile překvapen,“ řekl Forejt. „Co se týká logistiky, ne vždy zařizujeme veřejné akce pro tisíce lidí, jako jsou bohoslužby, staráme se o VIP hosty, zajišťujeme přesuny a tak dále,“ dodal.

Na dotaz, zda měl Benedikt XVI. zvláštní požadavky, Forejt odpověděl: „Překvapilo nás, jak velice náročný program po všechny tři dny Vatikán odsouhlasil. Papežovi je 82 let, odpovídá to však jeho přání.“

Podle Forejta je velmi pravděpodobné, že papež ochutná české pivo. „Při papežských návštěvách nejsou organizovány společenské podniky, jako jsou státní večeře nebo obědy. Svatý otec bude obědvat se členy svého doprovodu a poslední den s českými a moravskými biskupy. Myslím si ale, že na české pivo dojde,“ prohlásil.

Papamobilem od Jezulátka

Pražané, kteří budou chtít papeže spatřit na vlastní oči, budou mít podle Forejta několik možností. „Svatý otec chce vidět co nejvíce lidí, sám to říkal. Občané ho uvidí hned po příletu, v Karmelitské ulici u Pražského Jezulátka a při příjezdu na Pražský hrad,“ uvedl.

Forejt nechtěl říci, po jaké trase papež pojede papamobilem. Ten se v ulicích hlavního města bude pohybovat po 12 letech. „Rozhodl, že kdekoli budou lidé, tak papamobil použije. Myslím si, že když občané přijdou k Pražskému Jezulátku, tak nebudou zklamáni,“ prozradil.

TŘÍDENNÍ PROGRAM PAPEŽE V ČR
sobota 26. září
11:30 - přílet do Prahy
12:30 - návštěva malostranského kostela Panny Marie Vítězné a jízda papamobilem do Voršilské ulice
16:30 - návštěva prezidenta na Hradě
17:00 - setkání s představiteli politického a společenského života na Hradě
18:00 - modlitba v katedrále sv. Víta
neděle 27. září
10:00 - mše na letišti v Brně-Tuřanech
12:45 - odlet do Prahy
17:15 - setkání s představiteli Ekumenické rady církví
18:00 - setkání s akademickou obcí ve Vladislavském sále na Hradě
pondělí 28. září
8:50 - návštěva baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi
9:45 - mše u příležitosti Národní svatováclavské pouti
13:15 - oběd s biskupy v Praze
17:15 - závěrečný ceremoniál na ruzyňském letišti
17:45 - odlet do Říma

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám