Hlavní obsah

Musíme vytvořit program a určit priority, řekl premiér po schválení balíčku

Praha
Aktualizováno

"Vláda si musí vytvořit program a určit priority," oznámil premiér Jan Fischer po schválení protikrizového balíčku. "Mělo by dojít k rekonfiguraci vlády," doplnil Fischer. On i politici jednotlivých stran vyjádřili uspokojení nad schválením balíčku. Ten se nelíbí pouze komunistům, ostatní jej považují za přijatelný kompromis.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer (vlevo) a ministr financí Eduard Janota

Článek

Premiér Jan Fischer zopakoval svou spokojenost nad schválením balíčku. Schválené modifikace byly podle něj součástí středeční dohody.

Spokojený ministr financí Eduard Janota řekl, že již na úterním jednání vlády předloží na základě schválených opatření návrh rozpočtu.  Podle premiéra by mohlo být první čtení 20. října.

Svoboda: Chyběla odvaha sáhnout na peníze z hazardu

Poslanci nenašli při hlasování o rozpočtu na příští rok dost odvahy postavit se proti hazardu, postěžoval si předseda lidovců Cyril Svoboda. KDU-ČSL se do úsporného balíčku nepodařilo prosadit vyšší zdanění hazardních her. "Lobbisté pracovali pilně celou noc, je to odraz dvojí morálky," dodsoudil Svoboda neschválení zákona o hazardu. 

Celkově jsou však lidovci s výsledným hlasováním o rozpočtu spokojeni. „Jsme rádi, že výsledek hlasování se podobá dohodě, kterou jsme podporovali,“ řekl Cyril Svoboda.

"Poslanci TOP 09 nechtěli pro rozpočet žádný pozměňovací návrh, i když se jim nelíbí, podpořili jej. Peníze kterých jsme se chtěli vzdát ve prospěch státního rozpočtu, věnujeme na charitativní účely," řekl novinářům člen přípravného výboru Miroslav Kalousek - měl na mysli skutečnost, že TOP 09 podporovala vyšší snížení platů poslanců a ústavních činitelů.

Paroubek: ODS, zeleným a TOP 09 šlo o destabilizaci

Předseda ODS Mirek Topolánek označil schválení balíčku za základní předpoklad, který dává kabinetu mandát k předložení rozpočtu. Podle jeho slov bude muset vláda ještě popsat jaká legislativní i exekutivní opatření chystá do voleb. Topolánek dodal, že zvítězil rozum a odpovědnost.

ČSSD oznámila ústy svého předsedy Jiřího Paroubka, že pro balíček hlasovala v zájmu země. Vláda prý má vysokou podporu veřejnosti, což je dle Paroubka pozitivní. Paroubek obvinil ostatní strany, kromě KSČM a lidovců, ze snahy destabilizovat situaci. ODS, zelení a TOP 09 prý zastávali militantní stanoviska, která bránila přijetí návrhů ČSSD.

Paroubek také řekl, že jeho strana bude po volbách  usilovat o zavedení 13. důchodu, zvýšení podpor v nezaměstnanosti  i ustanovení dalších bodů ze svého programu.

Komunisté kritizují zradu ČSSD

"Všechny návrhy v rámci schváleného rozpočtu vedou k omezení schodku, žádný návrh nevedl k podpoře růstu DPH," postěžoval si šéf komunistů Vojtěch Filip. Proto KSČM návrh nemohla podpořit, dodal.

Návrh pochází z programů TOP 09 a ODS. Filip se také opřel do sociálních demokratů, kteří se podle něj podporou tohoto návrhu rozpočtu dopustili zrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám