Hlavní obsah

Šéf modernizace služeben dostal u policie výpověď

Právo, Josef Koukal

Bývalý šéf kanceláře projektů a evropských fondů policejního prezidia Petr Židek, kterého v pondělí zadržela inspekce policie kvůli podezření z rozsáhlé majetkové trestné činnosti, dostal výpověď.

Foto: ČTK

Ministr vnitra Ivan Langer (vlevo) a manažer projektu P 1000 Jiří Žídek (uprostřed) v době otevření zrekonstruované policejní služebny v Praze-Karlíně.

Článek

„Mohu potvrdit, že s občanským zaměstnancem, kterého v pondělí začala prověřovat policejní inspekce, byl rozvázán pracovní poměr a v současné době mu běží výpovědní lhůta,“ uvedl mluvčí prezidia David Kubalák.

Mluvčí inspekce Martina Lidlová nechtěla ani ve čtvrtek případ jakkoli komentovat, doposud tak není jisté, zda údajná Židkova trestná činnost souvisí s jeho působením na prezidiu. Tam měl například na starost projekt P-1000, tedy modernizaci policejních služeben po celé republice.

Projekt patřil k vlajkovým lodím policejní reformy bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS). Podle informací Práva nebyl Židek zatím z ničeho obviněn.

„Nebylo proti němu zahájeno trestní stíhání. Provádí se zatím prověřování a k případu nebudeme dávat žádné podrobnější informace,“ řekla Právu obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Neuvedla ani pro jaký trestný čin bylo prověřování zahájeno.

Langer v šoku

Langer je prověřováním svého bývalého podřízeného šokován. „Neznám podrobnosti, ale zdráhám se uvěřit, že by se dopustil nějaké trestné činnosti,“ uvedl ve čtvrtek exministr.

„Považoval jsem ho vždycky za nesmírně schopného člověka, díky němuž se prolamovaly bariéry nezájmu a čeřily kalné vody lhostejnosti při realizaci projektů, které souvisejí se zlepšením pracovního prostředí policistů a vybavením novou technikou,“ uvedl Langer doslova.

„Pokud se něčeho dopustil, pak platí princip padni komu padni. Je-li to ale provokace, potom ti, kteří se jí dopustili, musejí pykat,“ dodal.

Současný ministr Martin Pecina se o případ údajně zajímá. „Požádal jsem ředitele Inspekce Policie České republiky o informaci. Ještě ji nemám,“ sdělil Právu s tím, že vyžádané informace by měl obdržet v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám