Hlavní obsah

Při návštěve papeže hrozí hlavně fanatici, říká šéf ochranky Kvíčala

Právo, Jakub Troníček

Lubomír Kvíčala z útvaru pro ochranu ústavních činitelů řídí zajištění bezpečnosti papeže Benedikta XVI. při jeho návštěvě v ČR. V rozhovoru pro Právo řekl, že u papeže hrozí riziko ze strany lidí, kteří si na něj chtějí za každou cenu sáhnout. Vyloučil, že by lidé nesměli otvírat okna.

Foto: Právo

Šéf policejních bodyguardů Lubomír Kvíčala

Článek

Která místa budou během papežovy návštěvy v Česku pro vás nejrizikovější?

Největší nebezpečí se vždy vyskytuje v místech, kde je veliký počet lidí. A taková veliká koncentrace bude zejména na mších v Brně a ve Staré Boleslavi. Ta kritická místa budou tedy samozřejmě právě tam.

Bude se papež osobně zdravit s lidmi tak jako např. nedávno při své návštěvě v Praze americký prezident Barack Obama?

Žádné takové informace nemáme, neočekává se, že by papež chodil přímo mezi lidmi a byl v jejich těsné blízkosti. Mezi věřícími projede jen ve svém papamobilu a vystoupí až ve stanu, kde se bude připravovat na mši. Technicky ani není nějaký kontakt příliš možný, vzdálenost oltáře od prvních řad je příliš veliká.

Církevní mše je přece jenom něco jiného něž projev politika. V čem bude vaše úloha tentokrát odlišná?

Papež je hlava státu, ale zároveň i hlava církve, takže jeho ohrožení je větší. Riziko je ze strany fanatiků, ale také věřících, kteří by ve snaze dostat se do jeho blízkosti a sáhnout si na něj mohli byť nechtěně papeži ublížit.

Druhé riziko je také v tom velikém počtu lidí, o jejichž úmyslech vůbec nic nevíme. Např. při projevu Obamy procházeli lidé bezpečnostními kontrolami, to v tomto případě není možné.

Budete papeže chránit i přímo na mši?

Při liturgických obřadech se budou naši lidé držet stranou, aby nevzbuzovali zbytečnou pozornost. Papež bude při těchto příležitostech v kruhu kněžích, se kterými mše celebruje, a není důvod, abychom byli přímo u něj, nepředpokládáme, že by tam mělo dojít z této strany k jeho ohrožení. My ho pouze doprovodíme do bezprostřední blízkosti a přímo u oltáře pak už bude sám, my budeme v nejbližším okolí.

Platí pro návštěvu hlavy katolické církve pro přihlížející podobná bezpečnostní pravidla jako u významných politiků? Smí se například otevírat okna v místech, kde bude papež projíždět?

To je takové klišé, že se nesmí vůbec nic dělat, nemůžeme nikomu bránit, aby se díval například při průjezdu kolony z okna. To je možné akceptovat, ale nesmí mít v ruce žádné předměty nebo pokoušet se něco házet atp. To bychom pak museli nějak zakročit.

Střílet?

To je samozřejmě až to nejkrajnější řešení. Na místech máme policisty v civilu, kteří ta okna sledují a mohou v případě nutnosti do příslušného bytu zajít a sjednat pořádek. Pokud to situace vyžaduje, tak mohou také určitým způsobem lidem v oknech naznačit, ať svého chování okamžitě zanechají. Střelba by byla skutečně až to poslední a ani nepředpokládáme, že by to bylo zapotřebí.

Na zajišťování bezpečnosti papeže spolupracujete s tajnými službami, máte informace o možných rizicích?

Ne, zatím žádné indicie o nějakém chystaném útoku nebo o něčem podobném nejsou, a to ani ze zahraničí. Máme pouze informace o tom, že se chystají některé akce namířené proti dogmatům církve, ale nepředpokládáme, že by mělo dojít k nějakému narušení pořádku. Očekáváme, že návštěva proběhne v klidu a bez komplikací, i když samozřejmě nic nepodceňujeme.

Budete prověřovat i dary, které papež dostane?

On ty dary osobně přebírat nebude, nicméně je samozřejmě prohlédneme v místech, kde budou uskladněny. Nepředpokládá se, že by bral nějaké věci do rukou, takže v tomto riziko není.

Měla vatikánská strana v souvislosti s ochranou hlavy církve nějaké speciální požadavky?

Byli jsme velmi překvapeni, ale žádné takové speciální požadavky, které by vybočovaly nad rámec běžných zvyklostí, jsme neobdrželi. Dohoda s papežovou ochrankou z Vatikánu byla velmi dobrá, celá spolupráce je absolutně bezproblémová.

Benedikt XVI. bude ubytován ve Voršilské ulici v centru Prahy. Budete u něj i přes noc?

Vzhledem k tomu, že bude spát na území papežské nunciatury čili na cizím státním území, tak my uvnitř toho objektu být ani nesmíme. Budeme venku, uvnitř ho bude hlídat jeho ochranka z Vatikánu.

Jaká omezení v souvislosti s jeho návštěvou zaznamenají běžní občané?

Především by ta omezení neměla být nikterak rozsáhlá. Největší bude hned po papežově sobotním příletu do Prahy, kdy ho povezeme do Karmelitské ulice, aby se tam v kostele Panny Marie Vítězné poklonil Pražskému Jezulátku.

Tam budeme muset celou ulici pro veškerý provoz uzavřít, tramvaje budou odkloněny už od rána, další doprava bude přerušena kolem poledne, a to zhruba na dvě hodiny, tedy než papežská kolona odjede. Provoz bude omezen právě i ve Voršilské ulici, kde bude papež nocovat.

Omezení se ale dotkne i nejvytíženější české dálnice, tedy D 1.

Ano, to je pravda, dálnice bude v Brně uzavřena v úseku 196. až 203. kilometru pro účely parkování vozidel. Toto omezení bude trvat od sobotního večera až do pozdního odpoledne v neděli, kdy se všichni návštěvníci brněnské mše rozejdou.

Při nedávné návštěvě amerického prezidenta v české metropoli jste se objevoval v jeho blízkosti, budete se takto přímo angažovat i v případě papeže?

Ujít si to nenechám, budu v nejbližší možné vzdálenosti, např. v koloně budu ve vozidle před papamobilem a na veřejných prostranstvích budu v těsné blízkosti, abych mohl opatření řídit. Na přímou ochranu papeže ale bude samozřejmě přidělen osobní strážce, já ochránce nejsem a ani to neumím, budu tam jen coby velitel operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám