Hlavní obsah

Nejlepší je balíček podpořit a držet hubu, řekl Kalousek poslancům

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas, alt

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek ve čtvrtek ve Sněmovně vehementně obhajoval vládní balíček opatření na snížení schodku rozpočtu. Podle něj toho Sněmovna za celé své volební moc nepředvedla období nic pořádného nepředvedla. Nyní, když vláda Jana Fischera udělala tento balíček, to nejlepší, co můžeme pro Českou republiku udělat, je ho s úctou a pokorou "podpořit a držet hubu", řekl před poslanci Kalousek.

Článek

Svým emotivním vystoupením narážel na další požadavky ČSSD k balíčku.

"Je otázkou, zda chce být tato Sněmovna rukojmím zbytnělého ega v rukou kolotočářsko-vekslácké lobby," otázal se emotivně Kalousek. Za tento bonmot sklidil potlesk občanských demokratů, kteří jej zjevně pochopili jako verbální atak na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

Jednání politiků přirovnal k chování kolotočářů, kdy jeden pustí druhého zadarmo na centrifugu a druhý objedná "párek s tuplovanou porcí hořčice". Takové jednání si Česko podle něj nemůže dovolit.

Kalousek odpoledne čelil i útokům ČSSD, že jeho strana má poslance, kteří za ni nebyli zvoleni. Sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa ho vyzval aby i se svými kolegy z TOP 09 složil mandát, neboť jej nezískali ve volbách. Kalousek následně opáčil, že byl zvolen za program KDU-ČSL z roku 2006, který sám psal a nikdy se mu nezpronevěřil.

Při jeho přestřelce se středočeským hejtmanem Davidem Rathem padala i vulgární slova. "Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako 'debil'. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat," parafrázoval Kalousek na Rathovu adresu výrok někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla.

Chyběli už jen Marťani

Kalousek už dopoledne po jednání předsedů parlamentních stran v reakci na další požadavky ČSSD řekl, že na jednání chyběli už jen Marťani. Při jednání s předsedou sociálních demokratů prý pociťoval zoufalství.

Sociální demokraté bez ohledu na středeční jednání u premiéra Jana Fischera přišli s dalšími požadavky stran úsporných opatření státního rozpočtu. Paroubek v minulosti proslul svým výrokem, že bude vládnout třeba s Marťany.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se poslouchá debatu ve Sněmovně.

Kalousek o holi
Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek přišel ve čtvrtek do Sněmovny s holí. Buď se o ni při chůzi opíral, nebo s ní šermoval.  Hůl měl kvůli artróze v koleni, které se vždy zhorší po sportovním výkonu, tentokrát v tenise. "Vždycky, když hraju dobře, tak to takhle odskáču,“ okomentoval na dotaz Práva své tenisové výkony Kalousek. Má prý artrózu a čas od času se mu projeví bolestmi kolena. „Je nelegitimní si stěžovat, protože si to způsobuji sám, proto bez protestů platím regulační poplatky a sám si hradím příslušné léky,“ okomentoval svůj momentální zdravotní stav Kalousek.  ada, nig, Právo

"Letošní praktická politika pana Paroubka je vrcholem nezodpovědnosti," okomentoval další obrat ČSSD Kalousek s tím, že pro jeho počínání nemá slov.

V dnes již legendárním projevu z roku 2005 Paroubek řekl, že "zákony, které jsou potřeba ve prospěch této země, lidu této země, budeme schvalovat i třeba s komunisty, a kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat třeba s Marťany, budou-li členy Poslanecké sněmovny“.

Reklama

Výběr článků

Načítám