Hlavní obsah

Návrh na zrušení Dělnické strany je na stole Nejvyššího správního soudu

Nejvyšší správní soud ve středu dostal od vlády návrh na zrušení radikální Dělnické strany. Jednat o něm bude již příští středu 30. září, řekl mluvčí soudu Michal Lovritš. Vláda navrhla zrušení Dělnické strany poprvé již letos na jaře. Nejvyšší správní soud ale návrhu ministerstva vnitra pod vedením Ivana Langera (ODS) nevyhověl. Návrh byl podle ní špatně připravený a neobsahoval potřebné důkazy pro zrušení strany.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Příznivci Dělnické strany

Článek

Lovritš uvedl, že současný návrh je poměrně obsáhlý, má 91 příloh. Senát soudu pro řízení ve věcech politických stran se s nimi začne v nejbližší době seznamovat. Příští středu bude jednat v neveřejném řízení o dalším postupu soudu v kauze. Konečný verdikt ale patrně nepadne.

Vládu v tomto sporu zastupuje advokát Tomáš Sokol. Dělnická strana považuje její návrh za důkaz své stoupající popularity mezi občany. K návrhu se rámcově vyjadřoval v uplynulých dnech ministr vnitra Martin Pecina. Médiím přitom ukázal fotografie spojující Dělnickou stranu s pravicovým extremismem.

Policejní experti na extremismus již léta řadí Dělnickou stranu a její příznivce k pravicovým radikálům. O spojení Dělnické strany s neonacisty ve výroční zprávě za loňský rok hovoří i Bezpečnostní informační služba (BIS). To jsou hlavní důvody, proč vláda návrh podala.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám