Hlavní obsah

Šéfové stran se dohodli na změnách v Janotově balíčku

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup, jim
Praha
Aktualizováno

Předsedové politických stran se ve středu odpoledne nakonec zřejmě shodli na změnách v takzvaném Janotově balíčku. Deficit rozpočtu by se sice v takovém případě mohl mírně zvýšit, nepřekročil by ale 170 miliard. Předseda ODS Mirek Topolánek novinářům při odchodu z Kramářovy vily řekl, že pokud budou změny v balíčku jen kosmetické, občanští demokraté jsou ochotni na ně přistoupit. Rozpočtový výbor nevyjádřil proti balíčku námitky.

Článek

Změny v balíčku potvrdila novinářům většina politiků po jednání s premiérem Janem Fischerem v Kramářově vile.

Rozpočtový výbor nedlouho po jednání hlav stran doporučil Sněmovně vládní protikrizový balíček schválit. Poslanci se budou předlohou zabývat ve čtvrtek. Na jednání výboru nezazněly navzdory kritice levicových poslanců žádné pozměňovací návrhy. Členové výboru je nechali až na jednání Sněmovny.  

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci oznámil, že se strany shodly na zachování rodičovského příspěvku a porodného na současné úrovni. Podařilo se jim údajně i zvýšit podporu v nezaměstnanosti. "Při jednání jsem ten balíček charakterizoval jako ne politicky neutrání, takže jsem žádal určité zásahy," řekl Paroubek s tím, že přes 170 miliard by se deficit vyhoupnout neměl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf ODS Mirek Topolánek po jednání o úsporném balíčku

ČSSD ustoupila od progresivní daně

Oproti původnímu Janotově návrhu by tak měl zůstat v současné výši rodičovský příspěvek, porodné, příspěvek na péči, podpora v nezaměstnanosti či daňové slevy pro rodiny s dětmi. Výměnou za to ČSSD už netrvá na progresivní dani. "Jde nám o to podpořit rodiny s dětmi a nezaměstnané," řekl po schůzce předsedů stran Paroubek. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) před Kramářovou vilou vedle kola Ondřeje Lišky (SZ)

ČSSD ve čtvrtek při jednání o Janotově balíčku navrhne změny, které zvýšují plánovaný deficit o 8,3 miliardy, tedy na 163,6 miliardy korun. Předseda strany Jiří Paroubek novinářům řekl, že pro premiéra Jana Fischera je přijatelnou hranicí deficit 164 miliard. Lídři stran na návrhy sociálních demokratů podle Paroubka v zásadě přistoupili.

Návrhy, na nichž se ČSSD při jednání shodla s ostatními stranami:
- balíček nebude obsahovat snížení rodičovského příspěvku o 10 procent
- balíček nebude obsahovat snížení porodného z 13 000 na 10 000
- balíček nebude obsahovat snížení příspěvku sociální služby
- balíček nezruší navýšení podpory v nezaměstnanosti schválené v rámci protikrizového balíčku ČSSD
Zdroj: ČTK

Jak bude schodek rozpočtu vypadat ve své finální fázi, je otázkou dalších návrhů a jednání.

"Je možné, že se na základě plánované dohody schodek mírně zvýší, ale zůstane v limitu 170 miliard," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody budou o rozpočtu ještě ve středu večer jednat experti jednotlivých stran a ve čtvrtek ráno před jednáním Sněmovny i lídři stran.

Svoboda uvedl, že na čtvrtečním jednání sněmovny by měl vzniknout jeden velký pozměňovací návrh, pod který se podepíšou poslanci všech parlamentních stran. Souhlas se změnami ale vyloučil zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého nebudou poslanci jeho strany hlasovat pro žádné pozměňovací návrhy. Pokud se ale výsledný návrh nebude příliš lišit od vládní předlohy, TOP 09 je ochotná ho podpořit.  

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předsedové KDU-ČSL a KSČM Cyril Svoboda a Vojtěch Filip

Janota: Vždy je třeba doufat

Janota zamířil na jednání sněmovního rozpočtového výboru. Čekajícím novinářům pouze sdělil, že jednání probíhají a je prý třeba "vždy doufat".

Zástupci stran přitom vyráželi na schůzku s rozdílnými představami. Zatímco zástupci ODS a TOP 09 byli připraveni Janotův úsporný balíček obsahující škrty v rozpočtu podpořit, sociální demokraté opakovali, že chtějí zmírnit některé škrty ve výdajové oblasti rozpočtu. Vadí jim omezení v sociálních dávkách a zmrazení důchodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška zamířil na schůzku s premiérem Janem Fischerem na kole.

Šéf ODS Mirek Topolánek v úterý oznámil, že na jednání půjde s návrhem písemné dohody, v níž by se měly strany zavázat, že balíček nepozmění.

Lidovci avizovali, že návrh podpoří pouze za předpokladu, že žádná ze stran nepřednese pozměňovací návrhy. Zelení chtějí podobně jako ČSSD balíček mírně pozměnit. Balíček se nelíbí komunistům, kteří podobně jako ČSSD požadují zvýšení daňové progrese.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Premiér Fischer v minulosti naznačil, že pokud by balíček neprošel, vyvodil  by z toho osobní závěry. Podobně se ve čtvrtek vyslovil i ministr Janota.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám