Hlavní obsah

Trestně stíhaným lidem nemohou úřady zabavovat pas, rozhodl Ústavní soud

Právo, ČTK, pko
Brno
Aktualizováno

Ústavní soud ve středu zrušil část zákona, která umožňovala správnímu orgánu zabavit trestně stíhaným lidem cestovní doklad. Ústavní soud ve svém rozhodnutí upozornil, že takto postižení lidé by neměli šanci na přezkum takového rozhodnutí.

Článek

Dotyčnou pasáž zákona zrušil soud k 31. prosinci 2010. Do té doby by měli zákonodárci současný zákon změnit. O nevydání či odnětí cestovních dokladů bude nově moci rozhodovat pouze soud či policie.

Doposud platné ustanovení říkalo, že cestovní doklad lze odepřít nebo odebrat člověku, který čelí trestnímu stíhání za čin s případnou sazbou přesahující tři roky vězení. Toto právo měly i magistráty a městské úřady.

Krajský soud v Hradci Králové se v této souvislosti zabývá případem muže, jemuž úředníci s odvoláním na zákon odmítli vydat cestovní pas. Neprovedli ani žádné důkazy, které muž navrhoval. Důvodem bylo právě trestní stíhání.

Muž proti tomu podal žalobu. Krajský soud řízení přerušil a případ předal Ústavnímu soudu. Královéhradečtí soudci měli pochybnosti o ústavnosti zákonné úpravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám