Hlavní obsah

ČSSD a KSČM nechtějí písemnou dohodu s ODS

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý odmítl návrh ODS, aby na středečním jednání šéfů stran s premiérem byla přijata písemná dohoda, že strany nebudou ve Sněmovně podávat k úspornému balíčku pozměňovací návrhy.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek, Novinky

Jiří Paroubek

Článek

Paroubek ale zároveň uvedl, že jeho strana je ochotna ve středu přistoupit na kompromis, pokud balíček nebude poškozovat rodiny s dětmi a důchodce. O zákonech z balíčku bude Sněmovna rozhodovat už ve čtvrtek.

Šéf ODS Mirek Topolánek v úterý vyzval „všechny demokratické strany, aby podepsaly dohodu, že vládní balíček je určitou konstantou a nebude do něho zasahováno“.

Minulý týden poté, co ČSSD oznámila, že nebude hlasovat pro rozpuštění Sněmovny, ačkoli se tak s ostatními dohodla, Topolánek řekl, že nepsaným dohodám již nevěří.

Myslím, že tato úvaha je v rozporu s samotnou podstatou parlamentarismu, protože vláda musí prostě očekávat v parlamentu podání pozměňovacích návrhů
Jiří Paroubek<br/>

Soc. dem a komunisté jsou proti písemné dohodě. „Myslím, že tato úvaha je v rozporu s samotnou podstatou parlamentarismu, protože vláda musí prostě očekávat v parlamentu podání pozměňovacích návrhů,“ uvedl Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

„My nejsme ve stavu absolutní monarchie, kdy přišel panovník a předložil nějaký návrh a ten byl většinou schválen. Ale já vás ujišťuji, že takhle to nefungovalo ani v absolutismu,“ dodal.

Přidali se i komunisté. „Myslím, že na to nepřistoupíme,“ řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Návrh občanských demokratů označil za „laciný trik“. Rozpočet, který má být sestaven s ohledem na balíček, je totiž podle Filipa „rozpočtem ODS“.

Klíčová je podpora rodin a důchodců

Paroubek ministru financí Eduardu Janotovi vyčítá, že omezuje podporu rodin s dětmi a neřeší otázku sociálních dopadů na důchodce. Také mu vadí, že neobsahuje progresivní zdanění. Naopak se mu zamlouvá návrh lidovců na zdanění hazardu.

„Pokud dojdeme ke kompromisu ohledně dvou velkých sociálních skupin, rodin s dětmi a důchodců, tak se můžeme dohodnout na čemkoli,“ řekl však šéf ČSSD.

Zároveň ale dal najevo, že jeho strana předloží v dolní komoře své pozměňovací návrhy. Nechtěl přitom prozradit, zda má pro ně vyjednánu podporu: „Já si myslím, že bych o tom tady ani nehovořil.“

Pokud by se soc. dem. podařilo získat kromě hlasů komunistů další poslance, mohla by nakonec prosadit například zavedení daně ve výši 38 procent pro lidi s příjmem nad 1,2 miliónu korun ročně.

Paroubek je navíc přesvědčen, že premiér Jan Fischer nemá v plánu skončit, pokud utrpí s balíčkem ve Sněmovně debakl. „Nemyslím, že pan premiér Fischer, aspoň jak já jsem s ním osobně hovořil, by chtěl podat demisi. To takhle nestojí a domnívám se, že nebude stát ani po skončení tohoto týdne,“ uvedl.

Soc. dem. podle Paroubka nemá připraven plán, jak postupovat v případě pádu kabinetu. O ten podle něj neusiluje. „Jestli někdo chce shodit Fischerovu vládu, tak musí mít připraveno řešení, my žádné takové řešení nemáme,“ dodal.

ČSSD má přitom jiný názor na Janotův balíček než odbory, které jej označily za přijatelný kompromis. Paroubek k tomu na dotaz Práva prohlásil: „Možná, že mají jinou členskou základnu, než ji má ČSSD. Já se budu muset zodpovídat své stranické základně, oni své.“

Šéf odborové centrály Milan Štěch je přitom senátorem za ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám