Hlavní obsah

Papeže při jeho návštěvě bude hlídat 300 elitních policistů

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnost papeže Benedikta XVI. bude při jeho nadcházející víkendové návštěvě v ČR zajišťovat zhruba 300 policistů z elitního útvaru na ochranu ústavních činitelů.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Papež Benedikt XVI

Článek

Podobně jako nedávno americký prezident Barack Obama pak bude mít papež v bezprostřední blízkosti jednoho osobního strážce z tohoto útvaru. Podle jeho šéfa Lubomíra Kvíčaly je pro osobní ochranu papeže vyčleněno osm policistů.

„Jeden z nich už je vybrán jako strážce, ostatní budou kdykoli k dispozici,“ řekl k tomu Právu Kvíčala s tím, že papež do Česka přijede i se svou vlastní ochrankou. Ta ale nemá na našem území žádné pravomoci. Další stovky lidí v uniformách budou dohlížet na klidný průběh jeho veřejných setkání s věřícími.

Kvíčala sdělil, že papežova návštěva je z hlediska bezpečnosti proti politickým událostem specifická. „Například v Brně bude na místě více než sto tisíc lidí, o kterých nebudeme vůbec nic vědět a které nebudeme moci ani nijak zkontrolovat. To samozřejmě představuje určité riziko,“ vysvětlil šéf policejních bodyguardů.

Na mši pouze kněží

Třeba při Obamově návštěvě museli návštěvníci jeho projevu na pražském Hradčanském náměstí projít důkladnou bezpečnostní kontrolou.

Podle Kvíčaly budou strážci papežovi nablízku neustále, pouze při čistě církevních obřadech se budou držet stranou. „Na mši například žádný strážce nebude, tam vedle něj budou stát pouze kněží,“ poznamenal Kvíčala.

Jeho podřízení také budou řídit všechny vozy papežovy kolony včetně tzv. papamobilu, tedy speciálního vozu pro hlavu katolické církve. „Už jsme si auto takříkajíc osahali, jezdili jsme s ním i po Praze a zkoušeli, jestli se vejde do vjezdů objektů, kam papež zamíří,“ doplnil policista.

Návštěva by přitom podle aktuálních informací policie a tajných služeb měla proběhnout bez komplikací. „Naším úkolem je zjišťovat informace v českém prostředí o možných hrozbách útoku nebo jiné násilné akce. Zatím ale žádné takové indicie nemáme, a to ani od našich partnerských zahraničních služeb,“ řekl k tomu mluvčí BIS Jan Šubert.

Anketa

Chystáte se na nějakou akci spojenou s návštěvou papeže v ČR?
Ano
10 %
Ne
90 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7097 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám