Hlavní obsah

Havel už nehodlá na Paroubka reagovat

Novinky, Jiří Mach

Dopis, ve kterém předseda ČSSD Jiří Paroubek dával lekce bývalému prezidentovi Václavu Havlovi o mezinárodní politice, zůstane bez odezvy. Havel se už nehodlá k Paroubkově reakci na obvinění ze lži dále vyjadřovat. Krátký spor mezi oběma muži, který probíhal na stránkách Práva, tak končí.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek, Novinky

Článek

"Václav Havel již nebude na dopis Jiřího Paroubka, který navíc nebyl Václavu Havlovi poslán ani poštou, ani emailem, reagovat,“ sdělila Novinkám exprezidentova tajemnice Sabina Tančevová.

Jiří Paroubek ve svém článku, který v pátek otiskl deník Právo, uvedl, že politika amerického prezidenta Baracka Obamy "naráží na odpor konzervativců typu Mirka Topolánka, Alexandra Vondry, Karla Schwarzenberga, ale i Václava Havla, kteří touží po světě železných opon", a brání tak politice amerického prezidenta Baracka Obamy. 

Havel na to v sobotním vydání listu krátce odpověděl: "Lžete. Padesát let jsem naopak - v rámci svých skromných možností - přispíval k pádu železné opony. Na rozdíl od vás."

Paroubek zareagoval dopisem zveřejněném v pondělním Právu a adresovaném bývalé hlavě státu, ve kterém ho ubezpečuje, že na svém původním stanovisku trvá.

"Trvám na tom, že chcete Evropu a svět znovu rozdělovat a nejste schopen pochopit potřebu hledání nového celosvětového konsensu a dialogu, který je nezbytný při řešení palčivé situace v Iráku, Afghánistánu, Íránu, ale i Severní Koreji,“ sděluje mimo jiné sociální demokrat Paroubek. 

V závěru dopisu šéf ČSSD připomíná Havlovi, že za vytvořením uspokojivých bezpečnostních vztahů sám stojí, ač to podle Paroubka nechápe: "Nepochopil jste, že Česká republika – a to i Vaší vynikající zásluhou – je skvěle zabezpečena, protože je součástí největšího ekonomického politického uskupení světa – Evropské unie a nejsilnějšího vojenského sdružení světa NATO.“

Paroubek píše Havlovi
Vážený pane Havle, mé stanovisko, kdy jsem Vás zařadil mezi Mirka Topolánka, Karla Schwarzenberga i Alexandra Vondru, kteří sází na kartu vojenské konfrontace, je zcela promyšlené a trvám na něm. Nezpochybňuji, že jste se zasazoval o pád železné opony rozdělující Evropu na „kapitalistický“ Západ a „komunistický“ Východ. Na druhé straně jste jedním z vůdčích politiků, kteří se snaží zabránit nezbytné spolupráci USA–NATO–Rusko, která je základní bezpečnostní linií nového prezidenta Baracka Obamy a jeho týmu a je jednoznačně a vřele akceptována představiteli vyzrálých zemí EU. Mimo jiné francouzským prezidentem Sarkozym, italským ministerským předsedou Berlusconim, německou kancléřkou Merkelovou a jako základní filozofie NATO též prosazována novým generálním tajemníkem NATO Rasmussenem. Nedávný tzv. dopis bývalých představitelů střední a východní Evropy, jehož jste významným signatářem, se snaží torpédovat vybudování nové bezpečnostní architektury Evropy i světa a vrátit svět do období celosvětové konfrontace. Ta v období konzervativního prezidenta Bushe vedla k vyvolání dvou válečných konfliktů v Iráku a Afghánistánu a vedla ke zcela zbytečnému nárůstu napětí mimo jiné s Ruskem. Trvám na tom, že chcete Evropu a svět znovu rozdělovat a nejste schopen pochopit potřebu hledání nového celosvětového konsensu a dialogu, který je nezbytný při řešení palčivé situace v Iráku, Afghánistánu, Íránu, ale i Severní Koreji. Nepochopil jste, že Česká republika – a to i Vaší vynikající zásluhou – je skvěle zabezpečena, protože je součástí největšího ekonomického politického uskupení světa – Evropské unie a nejsilnějšího vojenského sdružení světa NATO.Jiří Paroubek

Reklama

Výběr článků

Načítám