Hlavní obsah

Léto v Česku ještě nekončí, loni touto dobou přitom sněžilo

Novinky, Lubomír Holuša, Miloslav Fišer

Česko má před sebou ještě měsíc relativně teplého počasí. Teploty okolo 20 stupňů Celsia by podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly vydržet až do října, a to i přesto, že loni již touto dobou v horských oblastech sněžilo. V příštím měsíci by již ale mělo přibývat oblačnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Až do konce září čekají Českou republiku poslední dny babího léta, kdy se teploty vyšplhají až k 26 stupňům Celsia. Ani ke konci měsíce by teploty neměly spadnout pod 20 stupňů. Mělo by být převážně jasno až polojasno,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Ráno a dopoledne se budou vyskytovat místy mlhy a nízká oblačnost. Velká oblačnost s přeháňkami by se měla dostavit jen ojediněle. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 14 až devíti stupni Celsia. Ke konci měsíce se ale ráno ochladí až ke čtyřem stupňům.

V říjnu se dostaví první mrazíky

Ranní teploty se v Čechách mezi prvním a desátým říjnem budou pohybovat mezi 11 a třemi stupni Celsia při snížené oblačnosti. Dostavit by se tak ojediněle měly po ránu první přízemní mrazíky.

Na začátku října se budou oblačné dny s deštěm nebo přeháňkami střídat s převážně polojasným počasím, přičemž teploty se budou pohybovat mezi 15 a 20 stupni Celsia. Postupně však budou klesat až na 12 stupňů.

V polovině října bude ubývat oblačnosti i srážek

Zataženo až oblačno s občasným deštěm bude od 11. do 20. října. V průběhu třetí dekády však bude ubývat srážek i oblačnosti, přibývat naopak budou ranní mlhy i ranní přízemní mrazíky.

Ranní teploty se budou ve třetí dekádě pohybovat mezi devíti až třemi stupni Celsia. Odpolední teploty vystoupají až na 18, při menší oblačnosti dokonce nad 20 stupňů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám