Hlavní obsah

Praha vyměnila auta za kola v rámci akce Zažít město jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jugoslávská ulice na pražských Vinohradech se v neděli změnila v pěší korzo, díky akci Zažít město jinak, při které vyšla vstříc cyklistům a chodcům. Automobily včetně těch zaparkovaných zmizely a lidé v tramvajích projíždějících po této spojce mezi Tylovým náměstím a náměstím Míru nevěřícně zírali na provizorní stánky obchodů, které jejich majitelé vynesli s částí svého zboží na chodník.

Foto: Petr Horník, Právo

Akce Zažít město jinak proměnila Prahu v pěší zónu a cyklistickou stezku.

Článek

"Zatím to vypadá trochu živelně, ale to své tu najde prakticky každý," řekla mluvčí "dne bez aut, pouliční slavnosti a sociálního experimentu" Anna Kotková. Program připravený i na pódiu na náměstí Míru vyvrcholí až večer.

Dvě hodiny po poledni vyjel z prostoru dlouhý peloton Velké podzimní cyklojízdy, která se koná v rámci celoevropské akce Evropský týden mobility a Evropský den bez aut, a projel centrem města.

Foto: Petr Horník, Právo

Akce Zažít město jinak

Pro auta v neděli bylo až do podvečerních hodin uzavřeno také Smetanovo nábřeží. Policisté hlídali vjezd na Palackého náměstí a v důsledku toho příliš aut nejezdilo ani po Národní třídě. Na Smetanově nábřeží se mezi stánky se suvenýry a kavárenskými stolky procházeli lidé. "Bylo by to fajn, kdyby tu nejezdila auta," řekl kolemjdoucí senior.

Organizátoři zajistili také nafukovací hrad pro děti a mobilní veřejné záchodky. Zájemci mohli vyrazit tramvají, autobusem, přívozem, na kole nebo na bruslích do Freestyle parku Modřany. Jejich "cesta za pokladem" vedla přes deset stanovišť, kde dostávali razítka, balónky a letáčky. V Modřanech si ti vytrvalí razítka vyměnili za vouchery na občerstvení. Každý, kdo přišel pěšky, přijel na kole či městkou dopravou, se mohl zadarmo svézt na bobové dráze na Proseku.

Foto: Petr Horník, Právo

Akce Zažít město jinak

I Jugoslávská ulice na Vinohradech se v průběhu odpoledne zaplnila stovkami lidí. Podnikaví obchodníci u stolečků nabízeli kávu, sezonní bio výrobky, čaj nebo burčák. Před správní budovou městské části Praha 2 se zabydlela bezdomovecká divadelní kavárna Ježek a čížek a v Londýnské ulici byl k dispozici polévkový bar. Cyklisté mohli získat spoustu publikací a map, kam se na kole vydat. Fungovaly výtvarné dílny, uskutečnil se žonglérský workshop a zněly etno nástroje.

"Naše činnost se neobejde bez podpory lidí, kteří chtějí změnit život v Praze k lepšímu. Abychom prosadili výrazné zlepšení podmínek v ulicích, potřebujeme pomoc každého," upozornila Kotková na cíle iniciativy Auto*Mat. Také proto zařadila do programu projekce s ukázkami stejnojmenného filmu dokumentaristy Martina Marečka, který přijde do kin 24. září.

V tomto inspirujícím, emotivním a vtipném snímku hledá Mareček hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně. Jeho mottem je slogan Ráno vstanu a změním svoje město. A tak i organizátoři nedělní akce z iniciativy Auto*Mat vyzkoušeli, jak příjemné může být centrum města bez hluku, znečištěného ovzduší a nadměrné dopravní zátěže. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám