Hlavní obsah

Nezaměstnanost v roce 2010 neklesne pod 10 procent, uvedl Svaz průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti v roce 2010 podle Svazu průmyslu a dopravy pravděpodobně neklesne pod deset procent. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl viceprezident svazu Jaroslav Hanák. Ministerstvo financí (MF) počítá pro příští rok při tvorbě státního rozpočtu s nezaměstnaností kolem 8,5 procenta.

Článek

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí byla srpnová míra nezaměstnanosti nejvyšší za téměř tři a půl roku. Z červencových 8,4 procenta stoupla na 8,5 procenta. Na této úrovni by měla podle MF vydržet i příští rok.

"To je extrémní optimismus," poznamenal k odhadům ministerstva Hanák. Míru nezaměstnanosti očekávanou ministerstvem financí zpochybnil v diskusi i bývalý člen ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. Také podle něj může být příští rok bez práce víc než 12 lidí ze 100.

"Ministerstvo financí používá metodiku Českého statistického úřadu," řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. Z toho důvodu jsou prý výsledná čísla nižší, než při výpočtech založených na jiných postupech. Pokud by ale ministerstvo použilo metodiku, s jakou operuje například Svaz průmyslu a obchodu, dobralo by se podle Jakoba k podobným číslům.

Podle Zemana by pomohly zkrácené úvazky

Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman považuje za vhodný nástroj pro boj s nezaměstnaností například větší podporu zaměstnávání na zkrácené úvazky nebo veřejným pracím, do kterých zařadil i jednodušší stavební práce.

Odboráři, podnikatelé a někteří politici dnes také zpochybnili odhady ministerstva financí týkající se vývoje ekonomiky v roce 2010. Zatímco resort Eduarda Janoty počítá s růstem kolem 0,3 procenta, odhaduje Tlustý propad až o pět procent. Pokles hospodářství o dvě procenta očekávají také odbory, ke stejnému číslu se přiklonil i Zeman. Pokles ekonomiky odhaduje pro příští rok i Hanák. "Určitě to nebude kladné číslo," řekl.

Řešení nezaměstnanosti a nastartování ekonomického růstu je podle Zemana v současnosti významnější než diskuse o zavedení eura. "Souhlasím s tím, že dnes přemýšlet o termínu eura je ztráta času," připojil se exministr průmyslu z vlády Mirka Topolánka Martin Říman. Podle Zemana nemá smysl uvažovat o euru dříve než v roce 2015, spíše by si prý ale ještě ponechal "rok dva rezervu".

I bývalý sociálnědemokratický ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach považuje rok 2015 jako termín pro zavedení evropské měny v Česku za reálný jen za "dobrých podmínek".

Reklama

Výběr článků

Načítám