Hlavní obsah

Tisíce příznivců squatterů přišly na karnevalový průvod Prahou

Novinky, ČTK, pno, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V sobotu odpoledne se na pražském Těšnově sešlo asi 2000 příznivců squatterů a alternativních způsobů života. Ti se vydali na pochod do centra metropole. Vyvrcholil tím Týden nepřizpůsobivosti iniciativy Freedom not Fear, který začal obsazením domu na Albertově squattery a zásahem policistů proti nim.

Foto: Petr Horník, Právo

Karnevalový průvod centrem Prahy pořádaný 19. září v rámci Týdne nepřizpůsobivosti měl za cíl podpořit tak zvané nepřizpůsobivé, za které organizátoři označují například squattery nebo Romy.

Článek

V sobotu večer se kolem půl šesté průvod zastavil na Staroměstském náměstí. Účastníci zaparkovali na náměstí své doprovodné hudební vozy. Z nich zní hlasitá hudba a mladí lidé kolem tančí. Se zájmem je sledují zejména zahraniční turisté.

Po jednadvacáté hodině se účastníci městského pochodu vrátili na Těšnov. Policisté během dne zasahovat nemuseli. Později byla akce ukončela a lidé se rozešli.

Karneval DIY, což je zkratka anglického názvu hnutí Do It Yourself (Dělej to po svém), by měl kolem 15:00 pokračovat průvodem masek. Účastníci akce by měli projít Pařížskou ulicí na Staroměstské náměstí. Na Těšnov se vrátí zpět ulicí Na Poříčí.

Foto: Petr Horník, Právo

Karnevalový průvod

Na Těšnově by měl před začátkem průvodu vystoupit japonský houslista Hiroki Tanaka, české rockové skupiny Setch a Or a slovenský raper Lyrik. Akce má skončit ve 22:00, poté se účastníci můžou přesunout na ostrov Štvanice.

Foto: Petr Horník, Právo

Návštěvníky karnevalu doprovází i burácení technohudby.

Organizátoři akce se na tom prý dohodli s magistrátem a městskou částí Praha 7. Fakt, že se jedná o veřejné shromáždění, na němž budou mít lidé masky, nebude podle dohody policie údajně považovat za překročení zákona, nebude je stíhat, ani shromáždění nerozpustí.

Foto: Petr Horník, Právo

Mladí lidé před zahájením pochodu posedávali a popíjeli.

Zahalování obličejů zakazuje demonstrantům novela shromažďovacího zákona. V úterý na Palackého náměstí protestovalo asi 200 lidí proti tomu, aby zákon zakazoval masky i při karnevalech a alegorických akcích.

Foto: Petr Horník, Právo

Karnevalového průvodu se účastnily i děti.

Dnešní karneval se měl původně konat na Štvanici jako loni, přesunul se ale na Těšnov poté, co se na původním místě objevily zákazy vjezdu. V rámci Týdne nepřizpůsobivosti se konaly koncerty a přednášky zaměřené především na podporu nepřizpůsobivých lidí, kterými organizátoři myslí například squattery.  

Foto: Petr Horník, Právo

Po účastnících akce zůstávají na zemi odpadky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám