Hlavní obsah

Cyrilu Svobodovi se v KDU-ČSL vzmáhá opozice

Právo, Oldřich Danda

Poté co Miroslav Kalousek a jeho lidé opustili po květnovém sjezdu KDU-ČSL, nový předseda Cyril Svoboda oznámil, že strana bude zase mluvit jedním hlasem. Vydrželo to však pouze do tohoto týdne.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

Když totiž Svoboda vystoupil s tím, že není důvod, proč by měli lidovečtí poslanci podporovat kabinet Jana Fischera a jím navržený rozpočet, protože je to ve skutečnosti vláda ODS, ČSSD a SZ, tak to někteří Svobodovi odpůrci nevydrželi.

Hlavně lidovecký europoslanec Jan Březina, který proti Svobodovi neúspěšně kandidoval na květnovém sjezdu. „Nelze nečinně přihlížet, jak se předseda KDU-ČSL při svých politických sóloakcích neoprávněně zaštiťuje autoritou strany,“ uvedl v prohlášení Březina. Podle něj je Fischerova vláda v rozbouřené české politice jedna z mála konstant a lidovci by ji měli podržet, jelikož vždy hráli stabilizující roli.

„Obávám se, že strana je na nejlepší cestě tento po léta shromažďovaný kapitál důvěry promrhat a ztratit tak pro voliče přitažlivost alternativy ‚klidné síly‘,“ napsal Svobodův oponent.

K jeho slovům se záhy připojila i šéfka středočeské organizace KDU-ČSL a náměstkyně ministra vnitra Lenka Melicharová-Ptáčková. Ona i Březina dříve patřili spíše do Kalouskova tábora.

Svoboda jejich slova nebere příliš na velkou váhu. „To nemá velký význam, jsou to slova, která nejsou dobře rozmyšlena, a ti, kdo je říkají, by se měli zamyslet, protože komentují něco, co takto nezaznělo,“ uvedl Svoboda na dotaz Práva.

Nicméně ale předsednictvo KDU-ČSL přijalo rozhodnutí, že o rozpočtu budou jednat.

Ptáčková to uvítala. „Jsem moc ráda, že k tomu předsednictvo přistupuje konstruktivně a o všem jedná a že nejsou zavřené dveře, jak to původně vypadalo z vyjádření pana předsedy,“ řekla včera Právu.

Spor o transportéry

Svobodu nekritizují jen vlastní lidé, ale i političtí partneři. Bývalého generála Jiřího Šedivého a člena Evropské demokratické strany (EDS), která jde s lidovci do voleb, nadzvedlo ze židle, když Svoboda řekl, že by se měla armáda obejít bez gripenů a transportérů Pandur.

„Pan Cyril Svoboda a jeho lidé nejsou odborníci na obranu, z tohoto pohledu jsou zkrátka vedle,“ řekl Šedivý na tiskové konferenci, na které EDS hodnotila spolupráci s lidovci. Šedivý je velký zastánce transportérů, a to také proto, že byl poradcem firmy Defendia, která zprostředkovávala jejich nákup od rakouské firmy Steyr.

„Když se bavíte o obrněných transportérech, tak by to byla rána i českému zbrojnímu průmyslu, kromě prvních sedmnácti se všechny vyrábějí v České republice,“ brání nákup za 14 miliard Šedivý.

Předsedkyně EDS Jana Hybášková, která kandiduje za lidovce jako jednička v Královéhradeckém kraji, chtěla přímo na tiskové konferenci zachránit situaci a žehlila slova Šedivého. „Nepovažujeme za šťastný výrok o gripenech a pandurech, ale vysoce oceňujeme snahu KDU-ČSL hledat úspory v tomto resortu,“ uvedla Hybášková.

Svoboda reagoval, že od Šedivého jako bývalého náčelníka generálního štábu nic jiného nečekal. „Nemůžeme říci, že transportéry jsou něco vážnějšího než život rodin, které vychovávají malé děti. Chápu, když voják slyší, že se má nějaká zbraň odložit, tak je z toho nešťastný. Stejně jenom ty zbraně leštíme,“ řekl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám