Hlavní obsah

Senát by mohl projednat úsporná opatření na přelomu září a října

Senát by projednal vládní úsporná opatření kvůli snížení deficitu státního rozpočtu na přelomu září a října, pokud je příští týden schválí sněmovna. Po schůzce s předsedou vlády Janem Fischerem to v pátek řekl předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka (ODS).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

"Já jsem panu premiérovi slíbil, že pokud ze sněmovny přijdou zákony, které umožní, aby rozpočet měl maximálně 170 miliard minus, tak že uděláme maximum pro to, abychom zkrátili to projednávání tady u nás," uvedl předseda Senátu. [celá zpráva]

Sněmovna má o vládním úsporném balíčku, o jehož podobě budou v pátek vyjednávat zástupci parlamentních stran s ministrem financí Eduardem Janotou, jednat příští čtvrtek ve stavu legislativní nouze, poslanci ale budou moci navrhovat jeho úpravy. Sněmovní schvalování by se tak mohlo protáhnout do pátku. Senát by pak podle svého předsedy normy projednal do deseti dnů, tedy v dalším týdnu.

Dohodnutá schvalovací procedura podle Fischera umožní, "pakliže se dohodneme věcně a zvítězí racionalita i ve sněmovně, myslím politická racionalita", přijmout takový deficit rozpočtu, který nezavede zemi do vážných problémů v následujících letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám