Hlavní obsah

Kohout navrhl Američanům, aby do vesmíru vyslali českého vědce

– Praha • Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Kohout ve čtvrtek navrhl Američanům, aby vyslali do vesmíru českého vědce v americkém raketoplánu. Měl by působit na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Alternativou k tomu by mohlo být zřízení pobočky vojenské akademie ve střední Evropě. Kohout to řekl v České televizi.

Článek

"Já jsem americké delegaci navrhl dvě takové konkrétní věci. Jednou z nich by mohla být vlastně pobočka West Pointu ve střední Evropě ... pro členské země NATO ze střední Evropy právě i z těch nových členských zemí z Balkánu a tou druhou iniciativou nebo nápadem, který jsem jim navrhl, by mohlo být vyslání českého vědce na americkém raketoplánu na mezinárodní stanici kosmickou," řekl v ČT.

Kohout obě varianty návrhů tlumočil americké delegaci, která do Česka přijela oznámit, že země upustila od plánu vybudovat na českém území radarovou základnu.

Země by jedním z navržených kroků mohla dát najevo, že o střední Evropu neztrácí zájem. Tento pocit by mohl vzniknout právě po rozhodnutí, že systém v Česku a Polsku nebude. Kohout sám si však nemyslí, že by USA o region ztrácely zájem.

"Předpokládám, že se k němu (návrhu) vrátí. Já bych byl rád, aby skutečně jaksi do toho vyprázdněného prostoru, který tu teď zůstává, jsme vnesli nějaké konkrétní projekty," uvedl. Podle něj nezáleží na tom, zda to budou tyto nebo jiné.

Jediným Čechem, který byl ve vesmíru, je Vladimír Remek. Ten byl do vesmíru vyslán v roce 1978 na sovětské lodi Sojuz. Byl prvním člověkem ve vesmíru, který nebyl z USA či SSSR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám