Hlavní obsah

Volby by nyní opět dopadly patem, rovných 100 na 100

Aktualizováno

Záříjový průzkum CVVM odhaduje, že dvě největší strany by získaly ve volbách do Sněmovny shodně 29,5 procenta. Obě strany by tak podle přepočtu Práva na mandáty získaly po 68 křeslech v dolní komoře. Rozložení sil by navodilo patovou situaci, koalice ODS, TOP 09 s KDU-ČSL by měla sto mandátů a stejně tolik i levice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle volebního modelu CVVM zveřejněného ve středu by třetí skončili komunisté s 15,5 procenta následováni stranou TOP 09 se 13 procenty. Pětiprocentní hranici by překročili ještě lidovci, jimž by dalo hlas 5,5 procenta voličů. V úvahu je nutné brát ale statistickou odchylku, která činí zhruba tři procenta.

Komunisté by tedy získali 32 mandátů, TOP 09 by zaujali 26 křesel a lidovci šest. 

K volbám by začátkem září přišlo 62 procent voličů. Bezmála pětina dotázaných rozhodně zamítla možnost, že by k volbám šla.

V porovnání se srpnem si obě největší strany pohoršily, občanští demokraté konkrétně o 1,5 procentních bodů a sociální demokraté o 3,5 procentního bodu. Ostatní strany si naopak o něco polepšily. KSČM si polepšila o dva procentní body, TOP 09 navázala na svůj raketový vzestup z počátku prázdnin a přilákala za uplynulý měsíc o 3,5 procentního bodu více sympatizantů. O půl procentního bodu zvedli svou přízeň KDU-ČSL, pomohli si i zelení, kteří vystoupili o 1,5 procentního bodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sociální demokraté pokračují ve svém dlouhodobém pádu z prosincového maxima minulého roku, kdy jejich přízeň byla na 44,5 procenta lidí. Od té doby se jejich přízeň s přestávkami propadala přes období svržení vlády či eurovolby až na zářijové hodnoty. ČSSD tak ztratila na 15 procentních bodů.

Naproti tomu její rivalové z ODS, kteří až do dubna zůstávali ve vládě, si stabilně udržovali nízkou přízeň kolem 28 procent. Až začátkem léta se občanští demokraté vyšvihli k hodnotě 35 procent, a poprvé od května roku 2007 tak opět předběhli soc. dem. Nicméně i jejich přízeň postupně upadá.

Průzkum mapoval i stranické preference, do nichž jsou zahrnuti i respondenti, kteří si svou účastí na volbách nejsou zcela jisti.

ČSSD i ODS by měly opět shodně 20,5 procenta preferencí, komunisty by volilo 11 procent lidí a TOP 09 devět procent. Lidovci by ale získali jen čtyři procenta hlasů.

Stranazářísrpenčerven
ODS29,53135
ČSSD29,53330
KSČM15,513,516
TOP 09139,52
KDU-ČSL5,556,5
Strana zelených4,535,5

Výběr článků

Načítám