Hlavní obsah

Füle: Odklad voleb může urychlit vybírání českého eurokomisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Vzhledem k odložení voleb na pozdější termín vznikají nové podmínky pro výběr nového českého eurokomisaře. V Bruselu na to v pondělí poukázal ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro evropské záležitosti Štefan Fülle.

Článek

Politické strany dosud chtěly vybrat nového zástupce Prahy v Evropské komisi až po volbách. Nyní ale podle ministra chápou, že je třeba se tomu věnovat co nejdříve.

"Po rozhodnutí Ústavního soudu a zejména pak poté, co se odehrálo v Parlamentu České republiky, kdy se ten termín voleb oddaluje, tak to samozřejmě vytváří úplně nové podmínky pro projednávání otázky výběru našeho komisaře," řekl Füle před podvečerním jednáním šéfů diplomacií členských zemí EU. Na něm se bude mimo jiné jednat o přípravách říjnového summitu bloku, na kterém se bude unie zabývat i institucionálními otázkami a případným rozdělením klíčových funkcí v EU.

"Jestliže doteďka politické strany trvaly na tom, že k výběru má dojít až po volbách, které byly stanoveny na říjen, myslím, že teď samy začínají chápat, že s tím novým uvažovaným termínem se musíme této otázce věnovat co nejdříve," poznamenal ministr.  

Prodlením se pro českého eurokomisaře omezuje rozsah vlivu 

Podle něj je třeba si klást otázku, zda případné oddalování výběru nového českého eurokomisaře nezužuje prostor k vyjednávání o nějaké přijatelné oblasti, která by českému zástupci v komisi připadla.

Füle je přesvědčen, že ČR ještě může získat v EK nějakou významnější oblast. Potřebné k tomu podle něj je, aby se podařilo co nejrychleji vyřešit otázku výběru nového komisaře a také nastínit, jak bude v ČR vypadat ratifikace Lisabonské smlouvy o reformě EU. V minulosti z Prahy zaznívala například přání získat v EK oblast energetiky.  

Českou republiku nyní v komisi - výkonném orgánu 27členné EU - zastupuje bývalý premiér Vladimír Špidla. Pod něho nyní spadají sociální otázky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám