Hlavní obsah

Zubová na kandidátce zůstane i bez mecenáše, slibuje jí ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Olga Zubová zůstane na kandidátce ČSSD pro předčasné volby. Poslankyni a předsedkyni Demokratické strany zelených (DSZ) sice překvapilo rozhodnutí Jaromíra Soukupa přestat financovat její předvolební kampaň, změny na kandidátce ČSSD ale neočekává. To potvrdil i krajský lídr ČSSD Petr Hulinský a místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Olga Zubová

Článek

Zubová se nebojí, že by ji ztráta mecenáše Soukupa mohla stát umístění na kandidátce. "Budu respektovat rozhodnutí sociální demokracie, ale chci upozornit na to, že moje kandidatura nebyla vázána žádným finančním vkladem," dodala ke spekulaci poslankyně.

Spolupráce s ČSSD je podle ní dobrá, ze strany sociálních demokratů vnímá pozitivní reakce. Její slova potvrdil Novinkám i předseda pražské organizace ČSSD Petr Hulinský s tím, že k angažovanosti Zubové v předvolební kampani "nemá výhrady".

Foto: Archiv, Právo

Olga Zubová bude na billboardu s Petrem Hulínským

"Nerad bych předjímal postup pana Soukupa, to je rozhodnutí jeho a jednání Demokratické strany zelených," uvedl Hulinský na dotaz, zda bude mít Soukupův krok vliv na podobu kampaně.

"Ostatně o tom, jak bude kampaň dál pokračovat, jednají v současné době všechny politické strany," dodal Hulinský v narážce na to, že se volby neuskuteční v původně plánovaném říjnovém termínu, k němuž strany kampaň směřovaly.

Sobotka: Kandidátky platí dál

Mediální magnát Soukup pro Týden.cz uvedl, že bude ten poslední, kdo by Zubovou bránil na kandidátce. A to v případě, že si soc. dem. vyhodnotí její kandidaturu jako slepou uličku, pokud bude kandidátku pro předčasné volby znovu sestavovat. 

Druhý muž ČSSD, místopředseda strany Bohuslav Sobotka, v pondělí na dotaz Práva, zda by měla ČSSD přistoupit na základě Soukupova stanoviska na vyškrtnutí Zubové z kandidátky uvedl, že se tím nenechají ovlivnit. Poukázal na to, že soc. dem. v sobotu potvrdila platnost svých kandidátek pro předčasné volby i pro jejich další termín.

Žádné změny na pražské kandidátce neplánuji.
Petr Hulinský, lídr pražské kandidátky ČSSD

„Myslím, že informace podobného typu nemohou ovlivňovat podobu kandidátek ČSSD. My jsme je sestavili, nyní to musí všichni respektovat a také brát na vědomí, že ústřední výkonný výbor prolongoval platnost kandidátek, pokud jsem dobře informován, do voleb,“ uvedl Sobotka. „Není to informace, která by měla takovou relevanci, aby vedla k jakýmkoliv změnám na kandidátce ČSSD. To je můj názor. Samozřejmě také bude důležité stanovisko pražské soc. dem., ale nemyslím si, že by to mělo cokoliv měnit,“ dodal Sobotka.

"Žádné změny na pražské kandidátce neplánuji," uvedl s odkazem na sobotní usnesení výkonného výboru Hulinský.

Překvapilo mě to, přiznala Zubová

Soukup, který je místopředsedou DSZ a zároveň podniká v oblasti médií, zatím dal podle oficiálních informací na kampaň Zubové pět miliónů korun. Dalších devět miliónů bylo na kampaň vyčleněno.

"Dozvěděla jsme se to z médií a nemám k tomu žádný komentář,“ řekla Novinkám k Soukupově rozhodnutí zastavit finacování její kampaně Zubová. "Já jsem s panem Soukupem nemluvila již několik dní a jsem překvapená jeho vyjádřením do tisku,“ pozastavila se Zubová nad Soukupovým rozhodnutím, o kterém informoval časopis Týden. [celá zpráva]

"Dozvěděla jsme se to z médií a nemám k tomu žádný komentář,“ řekla Novinkám k Soukupově rozhodnutí zastavit finacování její kampaně Zubová. "Já jsem s panem Soukupem nemluvila již několik dní a jsem překvapená jeho vyjádřením do tisku,“ pozastavila se Zubová nad Soukupovým rozhodnutím, o kterém informoval časopis Týden. [celá zpráva]

Poslankyně dodala, že Soukup se k celé záležitosti vyjádří na zasedání širšího vedení DSZ.

"Stejně jako bylo dobrovolné financování kampaně, stejně dobrovolné může být i odstoupení od financování,“ okomentovala Zubová nastalou situaci. "Kdybych věděla, že má nějaké připomínky ke kampani, tak bychom se podle toho zařídili,“ konstatovala poslankyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám