Hlavní obsah

Béma a Dalíka někdo na objednávku tajně sledoval

V době, kdy padala vláda Mirka Topolánka (ODS), si někdo objednal sledování Topolánkova stranického kolegy a někdejšího soupeře v boji o předsednictví ve straně Pavla Béma. Pražský primátor v tom nebyl sám, pod tajným dohledem se ve stejnou dobu ocitl i Topolánkův přítel Marek Dalík. Informace zveřejnil bývalý elitní detektiv Karel Tichý, který dlouhodobě usiluje o zbavení mlčenlivosti, aby mohl promluvit o vazbách organizovaného zločinu a politiky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražský primátor Pavel Bém na čtvrteční tiskové konferenci

Článek

O sledování na objednávku řekl Tichý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Elitní detektiv dříve mapoval vazby zločinu a politiky ve spisu Krakatice. Podle něj se podobná praxe, kdy bezpečnostní agentury dostávají objednávky na sledování politiků, začíná rozmáhat.

Bém i Dalík údajně o sledování věděli. Bém serveru řekl, že se sledováním se nesetkal poprvé. "Když za vámi nějaký čas jezdí auto stejné značky nebo lépe více aut podobných poznávacích značek s neohrabaností a pro mě nepochopitelným amatérismem, tak nemusíte být příliš paranoidní, abyste pochopila, že se o vás někdo zajímá," uvedl pro server Bém. Primátor si údajně zjistil, komu auta patřila, k odhalení objednavatele prý ale nedospěl.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Premiér Mirek Topolánek a jeho poradce Marek Dalík (vpravo) sledují čtvrtý zápas utkání prvního kola Světové skupiny II tenisového Fed Cupu v Brně.

Špehové se potkali na jednom místě

Rovněž Dalík o svém sledování věděl. "Ale nezbývá mi, než to vzít na vědomí," citoval Dalíka server.

Tichý naznačil, že ví, kdo sledování prováděl. Viděl dokonce na vlastní oči i důkazy - podrobně zpracované materiály z monitoringu. "Ten člověk se netajil velice dobrou spoluprací s policisty jakéhosi velkého policejního útvaru," řekl Tichý.

"Nedávno dával člověk z velké pražské bezpečnostní agentury k dobru příhodu, jaká to byla legrace, když jedna parta sledovala na něčí zakázku pražského primátora a druhá přítele - lobbistu bývalého premiéra a potkali se všichni na jednom místě," uvedl v rozhovoru detektiv.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám