Hlavní obsah

Klaus: Ústavní soud záměrně prohlubuje krizi, jeho pravomoci se musí změnit

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ib, vm, jov, pch, jas

Podle prezidenta Václava Klause Ústavní soud, který vyhověl stížnosti poslance Miloše Melčáka na ústavní zákon o jednorázovém zkrácení volebního období Sněmovny, svým rozhodnutím vědomě a záměrně prohlubuje politickou krizi v zemi. Klaus řekl, že bude nutno přijmout novou ústavní definici pravomocí ÚS. Šéf ČSSD Jiří Paroubek bere rozhodnutí ÚS na vědomí, ale podotýká, že odporuje Ústavě. Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že verdikt ÚS respektuje.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

"Ústavní soud svým rozhodnutím vědomě a záměrně prohlubuje politickou krizi v naší zemi," sdělil prezidentovo stanovisko jeho mluvčí Radim Ochvat.

"Chceme-li se dnes i do budoucna vyhnout podobným situacím, které hrozí chaosem a ohrožují celou společnost, blíží se chvíle, kdy bude nutno přijmout novou ústavní definici pravomocí Ústavního soudu," uzavřel své vyjádření Klaus.

"Beru na vědomí rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl ve čtvrtek v Plzni Jiří Paroubek. "Velmi tiše ale musím říci, že odporuje článku dvě Ústavy, podle něhož veškerá moc ve státě patří lidu. Čekám na vysvětlení Ústavního soudu,“ uvedl Paroubek, podle něhož je to poučné pro všechny politiky.

Rozhodnutí ÚS naopak potěšilo předsedu lidovců Cyrila Svobodu, šéfa zelených Ondřeje Lišku a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. 

Topolánek rozhodnutí respektuje

Topolánek na tiskové konferenci uvedl, že jeho strana verdikt ÚS "plně respektuje“. Dodal, že ODS bude usilovat o řešení, které bude představovat "trvalé východisko“ v podobě změny Ústavy. Takovouto změnu se podle Topolánka podařilo připravit a zákonodárci by ji měli co nejdříve chválit.

Topolánek na tiskové konferenci uvedl, že jeho strana verdikt ÚS "plně respektuje“. Dodal, že ODS bude usilovat o řešení, které bude představovat "trvalé východisko“ v podobě změny Ústavy. Takovouto změnu se podle Topolánka podařilo připravit a zákonodárci by ji měli co nejdříve chválit.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř napadl místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, který Sněmovnu zastupoval u jednání ÚS. Podle Tluchoře Zaorálek “zneužil svůj mandát k šíření politiky vlastní strany“. Podle Tluchoře prý Zaorálek navíc v některých vyjádřeních použil slovník předchozí éry.

Také podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové bylo vystoupení Zaorálka vážným pochybením. Němcová v tiskovém prohlášení napadla především Zaorálkovo tvrzení, že "principy je třeba ctít, ale že na ně nebylo dost času“.

Lidovci a zelení potěšeni

Rozhodnutí ÚS naopak potěšilo předsedu lidovců Cyrila Svobodu. "Respektujeme rozhodnutí Ústavního soudu a jsme rádi, že soud nepodlehl politickému tlaku," řekl pro ČT Svoboda.

Verdikt ÚS ocenil také předseda Strany zelených Ondřej Liška. "Chci ocenit postup ÚS, jednal uvážlivě. Dnešní nález i zdůvodnění musí uvítat všichni, kterým záleží na tom, aby žili v právním státě," řekl Liška.

Kalousek: Znělo to jako výhružky jednoho demokratického pilíře vůči druhému

Respekt k rozhodnutí vyjadřuje také Miroslav Kalousek (TOP 09). "S rozhodnutím ÚS se politik, resp. politická strana nemůže stavět jinak, než že to rozhodnutí respektuje. ÚS rozhodl, my to respektujeme, pozitivní je, že rozhodnutí padlo rychle. Uděláme všechno pro to, abychom ústavně konformním způsobem vyvolali předčasné volby co nejdříve."

"Pokládám za mimořádně nešťastné, že ty věci teď zazněly a navíc dokonce ještě v době, kdy Ústavní soud rozhodoval. Znělo to jako výhružky jednoho demokratického pilíře vůči druhému a něčeho takového by se demokratický politik vůbec neměl dopustit," řekl Kalousek.

Předseda TOP Karel Schwarzenberg uvedl, že vítá rozhodnutí jako milník, který postavil Ústavu nad vůli politiků. Odsoudil také útoky některých politiků na ÚS, neboť prý poškozují dobrou pověst ČR.

Podle Paroubka budou politici v příštích hodinách a dnech hledat jiné možnosti. "Pokud budou platit politické dohody z počátku tohoto týdne, měly by se předčasné volby uskutečnit 6. a 7. listopadu,“ řekl Právu Paroubek a dodal: "Můj soukromý tip je, že některé strany se to budou snažit komplikovat.“

Konkrétně se podle Paroubka jedná o lidovce a Stranu zelených, které mají podle posledních průzkumů jen malou šanci na vstup do poslanecké sněmovny. "Je zajímavé, že Melčákova stížnost přišla až ve chvíli, kdy se ukázalo, že vítězství ČSSD je neodvratné,“ podotkl Paroubek.

"Právo Miloše Melčáka zvítězilo nad právem občanů. Rozhodnutí Ústavního soudu respektujeme. Jsme připraveni pracovat spolu s ostatními politickými stranami na trvalém řešení,“ řekl v reakci na verdikt soudu šéf KSČM Vojtěch Filip.  

Fischer bere verdikt na vědomí, Zeman respektuje

Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí ústavního soudu na vědomí, řekl ČTK jeho mluvčí Roman Prorok. Fischerova úřednická vláda nyní povede zemi déle než se čekalo. Fischer je přitom přesvědčen, že se český parlament shodne na ústavně konformním řešení, které zemi dovede k předčasným volbám v náhradním termínu.

"Myslím, že v demokratické společnosti se má respektovat názor Ústavního soudu, a to i tehdy, jestliže s ním nesouhlasíme,“ reagoval pro Právo na rozhodnutí ÚS expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Ten již dříve odmítl, že by stál za Melčákovou stížností. 

Reklama

Výběr článků

Načítám