Hlavní obsah

Řápková nechápe štvanici proti romskému aktivistovi, který ji podpořil

Právo, Šárka Tonarová, Jiří Bednář

Kandidátka ODS a chomutovská primátorka Ivana Řápková nerozumí štvavé kampani, která se rozběhla proti romskému aktivistovi Františkovi Kolářovi, který vystoupil na její podporu. Jestli to souvisí s tím, že veřejně projevil svůj názor, který je některým lidem proti srsti, pak je to velmi smutné, říká Řápková v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

Co říkáte tomu, že se z romského aktivisty, jenž vás podpořil v boji proti neplatičům, vyklubal dlužník?

Myslím, že se okolo něj roznáší plno lží, kterým ani soudný člověk nemůže věřit. Pan Kolář na mě působí jako slušný a pracovitý člověk, který žije spořádaným životem. O jeho působnosti vypovídají výsledky jeho práce.

Část údajných dluhů s jeho prací souvisí...

Já jsem si toho člověka neprověřovala, ale zajímala jsem se o výsledky jeho práce. Za minulý rok vytvořil 62 pracovních míst pro Romy. Ve své kanceláři ročně vyřídí více než 1000 žádostí o pomoc, trénuje mládež ve fotbale. Kdyby takto pracovaly některé romské organizace v Chomutově, jsme dnes úplně jinde. Na rozdíl od ministra Kocába pan Kolář netlachá, ale koná, a to téměř zadarmo. Takových lidí si musíme vážit a podporovat je.

Foto: Novinky

Nebojíte se, že vás to poškodí v předvolebním boji?

Jestli mě to poškodí, nevím. Útoky, kdy se vytahují podrobnosti osobního života, navíc stylem jedna paní povídala, jsou velmi nechutné. Pan Kolář se nebál otevřeně popsat romskou situaci a navrhnout řešení, možná pro někoho bolestná. Vystoupil s názorem, za kterým si stojí. Doufám, že ho neumlčí lidé, kteří si z romské problematiky udělali byznys.

Neuvažujete o tom, že byste ho z kampaně stáhla?

Nemůžu zasahovat do něčeho, co jsem nespustila. Billboardy jsou osobní aktivitou Koláře, ani já, ani ODS jsme je neplatili ani neobjednávali. Kontaktoval mě sám.

Kdo podle vás za útoky na Koláře stojí?

Nevím, ale překvapuje mě, jak reagovaly neziskové organizace a servery, placené ze státního rozpočtu a grantů. Například server romea.cz vede proti aktivistovi tak neuvěřitelně nenávistnou kampaň, že to je skoro na trestní oznámení. Chtěla bych lidi okolo tohoto sdružení upozornit, že z našich daní jsou placeni za to, aby bojovali proti rasové a třídní nenávisti. To, co nyní Romea provádí, skutkovou podstatu tohoto paragrafu téměř naplňuje.

Romský aktivista Kolář dluhy státu nepopírá
Spojenec chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS), romský aktivista z Hradce Králové František Kolář, nepopírá, že má na odvodech dluh v aktuální výši kolem 190 tisíc korun. Připomíná ale, že to je dluh nikoliv jeho, ale OS Sbližování, jehož je předsedou. „Jako každé občanské sdružení jsme brali dotace od MPSV a krajského úřadu na základě grantového systému na podporu našich projektů. Celá léta to fungovalo, finanční kontroly nikdy nezjistily žádné závady. Ale od doby, kdy hradecký krajský úřad ovládla ČSSD, jsme nedostali ani korunu,“ řekl Kolář Právu. Podle jeho slov je za tím snaha předsedkyně hradeckého KVV ČSSD Hany Orgoníkové o likvidaci sdružení kvůli tomu, že s Kolářem v minulosti prohrála soudní spor. Byla z OS Sbližování, které spoluzakládala, pro neshody vyloučena a neúspěšně se kvůli tomu soudila. Orgoníková ale svůj vliv na krajské dotace pro Sbližování popřela s tím, že konečné slovo má vždy krajské zastupitelstvo, jehož není členkou. „Když jsme neměli dotace, neměli jsme z čeho platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Tím jsme se stali dlužníky státu a ztratili tak nárok nejen na dotace, ale i na účast v tendrech na finančně dotované projekty. Je to bludný kruh,“ říká Kolář. Podle informací z hradeckého krajského úřadu obdrželo OD Sbližování od kraje v letech 2007 a 2008 celkem 305 tisíc korun. Loni to bylo 175 tisíc – 100 tisíc formou dotace a zbytek zprvu jako půjčku. „Poté zastupitelstvo splatnost půjčky prodloužilo a nakonec její vrácení prominulo,” sdělil mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Letos chtělo sdružení od kraje znovu půjčit, ale v březnu to zastupitelé odmítli. Ministerstvo práce a sociálních (MPSV) věcí přidělilo pro letošní rok Kolářovu sdružení 150 tisíc korun a vyplatilo první splátku ve výši 52,5 tisíce. „Další splátky už vyplatit nešlo, neboť sdružení státu dluží odvody,“ konstatoval Dioszegi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám