Hlavní obsah

Americká agentura radí ČSSD, jak se distancovat od komunistů

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

ČSSD před volbami horečně řeší, jak se vymezit proti KSČM. Důvodem je, že ODS v kampani poukazuje na možné povolební spojení soc. dem. s komunisty. Americká agentura PSB, která dlouhodobě pracuje pro Lidový dům, proto vypracovala pro stranu interní doporučení, jak se proti komunistům vymezit. Samotní představitelé soc. dem. se přitom k dokumentu příliš nehlásí.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Právo má tento materiál, který nese název „Vymezení se proti komunistům“, k dispozici.

„Kdy jen to bude možné, vymezte se proti KSČM,“ radí PSB. „KSČM je jediná strana, proti které můžeme plnou silou útočit na jakémkoliv tématu. Kdykoliv je to možné, je dobré připomínat protikomunistický odboj i oběti jejich teroru,“ uvádí se v materiálu.

„Měli bychom identifikovat několik bodů, ve kterých s komunisty nesouhlasíme, a tyto body zviditelnit. Stejně tak by bylo dobré najít několik bodů, ve kterých KSČM a ODS souhlasí a my ne,“ uvádí se dále v materiálu americké agentury.

Místopředseda soc. dem. Zdeněk Škormach ve středu Právu tvrdil, že o žádných radách nic neví, připustil ale, že si identifikují témata, které budou otvírat konkurenti ČSSD. Mezi nimi antikomunismus.

Nevím přesně, o jaký materiál jde, protože já jsem jej asi ještě neviděl,
Bohuslav Sobotka

„Dlouhodobě identifikujeme, že ODS a možná že i TOP 09 a další chtějí vést kampaň nikoliv proti komunistům, ale proti soc. dem. přes komunisty. Je celkem jasné, že ČSSD je nezávislá, suverénní strana a s komunisty nemá nic společného.“

Druhý muž soc. dem. Bohuslav Sobotka pak uvedl, že materiál ještě neviděl. „Nevím přesně, o jaký materiál jde, protože já jsem jej asi ještě neviděl, ale možná to bude ve stylu komunikačních doporučení,“ řekl.

ČSSD se rozhodla, že se bude vůči komunistům vymezovat. Paroubek zdůraznil, že po volbách nepůjde do koalice s KSČM, Lidový dům také nechal vylepit billboardy s heslem „Nepřipustíme návrat komunismu“. Pokud jde ale o menšinovou vládu soc. dem. s podporou KSČM, tu představitelé soc. dem. nevyloučili.

„Hubu mají nalevo, ale ruce napravo“

A jak na manuál z dílny PSB pro soc. dem. zareagovali sami komunisté? „Musím říci, že ČSSD tímto jen dává najevo, že s ní nelze počítat jako s levicovou stranou. Že zkrátka hubu mají nalevo, ale ruce napravo,“ řekl Právu šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Bez podrobností prozradil, že jeho straně se už materiál PSB dostal do rukou.

Pokud jde o možný listopadový termín předčasných voleb spojený s výročím roku 1989, Paroubek ve středu prohlásil, že se jej nebojí: „Jsme přesvědčeni, že vyhrajeme volby v jakémkoliv termínu.“

Paroubek se přitom podle informací Práva již nyní tak trochu vidí, že bude premiérem. Jako včera na jednání poslaneckého klubu ČSSD. „Když hovořil o odkladu státních maturit, uvedl, že jej chce proto, aby mohl jako premiér problém státních maturit dostatečně prostudovat,“ řekl Právu zdroj z jednání klubu.

Soc. dem. s komunisty vládne v několika krajích, v některých KSČM poskytuje tichou podporu, jako třeba ve Středočeském kraji. V Moravskoslezském pak vznikla přímá krajská koalice ČSSD a komunistů.

Navíc za bývalé vlády soc. dem. vedené Jiřím Paroubkem prosazovala ČSSD s komunisty klíčové zákony navzdory tehdejším koaličním partnerům lidovcům a unionistům. Obě levicové strany tehdy měly k dispozici ve Sněmovně pohodlných 111 hlasů.

Toho nyní využívá v kampani ODS, která operuje s hrozbou spojení levicových stran. Efekt takové kampaně je ještě umocněn tím, že se blíží dvacáté výročí událostí listopadu 1989. Občanští demokraté spustili například web paroubeknamars.cz, kterým odkazují na Paroubkova slova z roku 2005: „Ty zákony, které jsou potřeba ve prospěch této země, lidu této země, budeme schvalovat i třeba s komunisty. A kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat s Marťany.“

Reklama

Výběr článků

Načítám