Hlavní obsah

Papež projede Prahou papamobilem hned první den návštěvy

Právo, rsk
Praha

Papež Benedikt XIV., který Česko navštíví 26.–28. září, hned první den, v sobotu, pozdraví Pražany ze slavného papamobilu. Podle informací Práva projede historickým centrem, přesnou trasu však zatím úřady kvůli bezpečnosti tají.

Článek

Papež má ve 12.30, tedy hodinu po přistání na ruzyňském letišti, navštívit malostranský kostel Panny Marie Vítězné. Poté, co se zde pokloní Pražskému Jezulátku, nastoupí do proskleného papamobilu a vydá se na projížďku Prahou.

Vatikán má k dispozici řadu papamobilů; po vyhodnocení trasy, rychlosti jízdy a hrozících bezpečnostních rizik vybere ochranka nejvhodnější vozidlo.

Benedikt XVI. při svých cestách v zahraničí obvykle používá speciálně upravený Mercedes třídy M s prosklenou budkou, kde má k dispozici židli. Papež do budky nastoupí zadními dveřmi a hydraulický výtah ho vyveze o několik desítek centimetrů, aby ho přihlížející mohli lépe vidět.

Automobil je vybaven neprůstřelnými skly a střecha, karosérie a podvozek jsou opancéřované. Papamobil má registrační značku SCV1, tedy Stato della Città del Vaticano (městský stát Vatikán).

Papež po své projížďce Prahou navštíví prezidenta Václava Klause, poté se na Pražském hradě sejde s představiteli politického a společenského života a večer povede bohoslužbu v katedrále sv. Víta. V neděli je na programu mše v Brně a v pondělí pouť do Staré Boleslavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám