Hlavní obsah

Poslanci schválili šrotovné

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Sněmovna přehlasovala prezidentovo veto a schválila zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, který zavádí mimo jiné šrotovné, ale i další protikrizová opatření. Definitivně o šrotovném rozhodne až vláda. Na podpoře zákona se před prázdninami dohodli zástupci ČSSD a tehdejší vládní koalice. Pro přehlasování veta bylo potřeba 101 hlasů a právě tolika hlasy byl i schválen. Podpořili jej zákonodárci ČSSD, KSČM, část lidovců a nezařazených.

Článek

Zákon nakonec podpořili všichni sociální demokraté, komunisté, Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová z KDU-ČSL, Olga Zubová a Evžen Snítilý. Poslanci ODS opustili sál a nehlasovali. Zda šrotovné skutečně bude, záleží na rozhodnutí vlády. Konkrétní datum platnosti by kabinet určil svým nařízením.

Za schválení zákona horovali především zákonodárci za ČSSD, kteří upozorňovali kolegy, že zákon neobsahuje pouze zavedení šrotovného, ale i další opatření jako dočasné zvýšení přídavků na děti, zvýšení podpory v nezaměstnanosti či vyšší daňová sleva na dítě.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka zdůrazňoval, že platnost zákona je dočasná a jeho uvedení v život přijde stát maximálně na sedm miliard korun. Sobotka spolu s Milanem Urbanem ODS obvinili, že nedodržuje dohody. Sobotka také varoval, že pokud by zákon neprošel, mělo by to vliv i na vztahy ve Sněmovně i po volbách.

ODS: Zvýší to schodek

Poslanci ODS naopak upozorňovali, že se zavedením šrotovného a dalšími opatřeními nepočítá rozpočet na příští rok a došlo by tak ke zvýšení schodku. Dopady šrotovného navíc označili s ohledem na zkušenosti z dalších zemí za diskutabilní. Vlekoucí se debata místy připomínala spíše rétorické exhibice na předvolebních mítincích.

Miroslav Kalousek, který byl v Topolánkově kabinetu ministrem financí připomněl, že dohodu o podpoře zákona schválila vláda, která již neexistuje. Dodal také, že zavedení šrotovného je selektivní opatření, které staví jednu část hospodářství nad jiné.

Paroubka naštvalo, že ODS šrotovné nepodpořila

To, že občanští demokraté nepodpořili šrotovné, ačkoli se na něm dříve dohodli, rozlítilo představitele ČSSD. Šéf strany Jiří Paroubek pohrozil ODS a také exministru financí Miroslavu Kalouskovi, že z toho vyvodí důsledky.

Paroubek označil jejich přístup za "cynický a porušující dohody“. Dal to do kontrastu s tím, jak fungovala koalice ČSSD a ODS na pražské radnici v době, kdy zde vykonával funkci náměstka primátora. Pochválil bývalého primátora Jana Kasla a toho současného Pavla Béma (ODS). Podle Paroubka, pokud se na něčem dohodli, tak to platilo třeba i za půl roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Lídr soc. dem. zároveň oznámil, čím občanské demokraty „vytrestá“. Za jednu z možností označil, že pokud převezme po volbách vládu, jeho strana se přičiní ke zrušení slev na sociálním pojištění, které navrhla ODS a soc. dem. toto opatření v rámci dohody pomohla prosadit. Podle šéfa ČSSD by se zrušením opatření podařilo získat pro státní rozpočet 18 miliard korun.

„Necítíme se žádnou dohodou vázáni,“ sdělil Paroubek. Zároveň prohlásil, že nejde o vendetu nebo mstu, ale o pokus ODS „poučit“. Paroubek zároveň ocenil postoj lidovců a komunistů, kteří pomohli šrotovné prosadit. Místopředseda soc. dem. Milan Urban uvedl, že ministerstvo průmyslu a obchodu už má připravenou příslušnou vyhlášku o zavedení šrotovného. Je podle něj třeba počkat na vyčerpání německého šrotovného, očekává jeho zavedení v ČR koncem roku. Podle Urbana to bude jednou z priorit nové vlády.

Anketa

Souhlasíte se zavedením šrotovného?
Ano
14 %
Ne
86 %
Celkem hlasovalo 29953 čtenářů.

Šrotovné

Zákon navrhuje šrotovné ve výši 30 000 korun na nový vůz do ceny 500 000 korun. Podmínkou je to, aby nový majitel dal sešrotovat staré auto. Sešrotovaný vůz musí být starší než 10 let.

Výše příspěvku navíc stoupne na 60 000 korun, pokud si kupující pořídí auto s alternativním pohonem, bude se pak vztahovat na všechny vozy do ceny 700 000 korun.

Podle zákona závisí zavedení šrotovného na vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci ODS šrotovné nepodpoří

Poslanci ODS nepodpoří zákon zavádějící šrotovné. Při hlasování o prezidentském vetu zákona se poslanecký klub ODS odhlásí, řekl v úterý předseda klubu Petr...

Výběr článků

Načítám