Hlavní obsah

Soudci Ústavního soudu se radili o kauze volby, sejdou se i ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Plénum Ústavního soudu v úterý opět jednalo o návrhu poslance Miloše Melčáka na zrušení zákona o zkrácení volebního období Sněmovny, což je také v podstatě jediné téma, kterým se soudci ÚS v těchto dnech zabývají. Sbor všech patnácti soudců se znovu sejde ve středu, opět bez přítomnosti veřejnosti.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Soudci Ústavního soudu, v popředí předseda ÚS Pavel Rychetský

Článek

Jednání bylo pravidelné, plénum se schází skoro každé úterý. Středeční zasedání je svoláno výhradně kvůli Melčákovu návrhu a představuje poslední setkání pléna před čtvrtečním veřejným jednáním.

Soudci věnují tématu volebního odkladu většinu času, studují podklady, tříbí a konfrontují své názory, sdělil generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Podle něj stále nelze předjímat, zda ve čtvrtek padne rozhodnutí. Předseda soudu Pavel Rychetský opakovaně vyjádřil vůli rozhodnout co nejrychleji. Přikládá řízení velký význam.

Melčák podal k ÚS stížnost, kterou spojil s návrhem na zrušení zákona. Ústavní soud do věcného projednání návrhu odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb. Termín hlasování, původně plánovaného na 9. a 10. října, zatím není známý. Politické strany jednají o možnostech dalšího postupu.

Na čtvrtečním veřejném jednání si soudci vyslechnou názor Melčáka a jeho zástupce Jana Kalvody. Promluví také zástupci Poslanecké sněmovny a Senátu, kteří jsou účastníky řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám