Hlavní obsah

Práci čest, volte šest, glosoval volební číslo Schwarzenberg

Právo, Oldřich Danda
Praha

Přestože termín předčasných voleb je nejistý, přípravy na to, že se bude volit první říjnový víkend, dál probíhají. V pondělí Státní volební komise losovala čísla, pod kterými by měly strany soutěžit o přízeň voličů. V případě řádných voleb si politici nikdy nenechají ujít příležitost vtipně či méně vtipně glosovat přidělené pořadí, nyní někteří nechtěli umístění komentovat nebo vyjadřovali skepsi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Karel Schwarzenberg

Článek

Vesele reagoval předseda přípravného výboru TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nová strana, která má podle průzkumů šanci vstoupit do Sněmovny, dostala číslo šest. „Práci čest, volte šest. To mě napadlo jako první,“ řekl Právu Schwarzenberg.

ODS bude kandidovat s číslem 16. Předseda ODS Mirek Topolánek v textové zprávě Právu napsal, že vzhledem k situaci si nechce na číslo zvykat. „Nicméně. 16 byla doba her a malin nezralých, s čímž do voleb nemůžeme, a chlubit se pohonem 4x4 v době krize je také nezralé. Počkám si na číslo ve skutečných volbách.“

Soc. demokraté dostali desítku, pod stejným číslem kandidovali i před čtyřmi roky. Na lidovce padla osmička a komunisté dostali poslední číslo v seznamu – 22. „To číslo je možná numerologicky zajímavé, ale my si to raději odpracujeme,“ napsal bez bližších podrobností místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Zelení mají devítku. Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky je to jeho šťastné číslo. „Nakonec i štěstěna potvrzuje, že zelení jsou zpět a na vzestupu,“ uvedl Liška.

Šťastná i nešťastná čísla obsadila menší uskupení. Jedničku získala strana Moravané. Sedmička byla vylosována pro novou stranu Občané.cz, trojku obdržela Dělnická strana. Se smolnou třináctkou možná do voleb vyrazí strana Volte Pravý Blok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám