Hlavní obsah

Klaus: Odsun voleb je nerozumnou a hloupou hříčkou

– Opatovice
Právo, Zdeněk Seiner

Kdekoliv se v pondělí, v první den třídenní návštěvy Pardubického kraje prezident Václav Klaus zastavil, začal svá vystoupení zdrcujícím komentářem k současné vnitropolitické situaci. S tvrdou kritikou ústavního soudu předstoupil před mikrofon i v Opatovicích nad Labem, kde většinu vítajících tvořily děti z mateřských a základních škol s spolu s nimi, v časných dopoledních hodinách, především důchodci.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Prezident Václav Klaus na návštěvě Pardubického kraje.

Článek

„Mě to zneklidňuje nejen jako prezidenta, ale i jako občana. Všichni jsme počítali, že předčasné volby budou netypické a nestandardní, protože se předtím udály nestandardní věci. Minutu po patových volbách jsme všichni věděli, že z toho budou potíže. Ta hříčka s odsunem voleb se mi zdá být nerozumná a hloupá,“ řekl Klaus.

Dětinský nápad Ústavního soudu

Podle něj jsou v tom politici „tentokrát nevinně“ a tvrdě napadl Ústavní soud. „Když doporučil, aby byla využita metoda uvedená v ústavě, tedy aby třikrát byla prezidentem jmenována vláda a třikrát za sebou nedostane důvěru, nevěřil jsem svým uším. Nedovedu si představit, kteří politici by byli ochotni hrát nastrčené figurky, kteří by byli tak hloupí. Celý ten nápad je naprosto dětinský,“ poznamenal Klaus.

S tématem politické krize, kterou odmítá nazývat ústavní, prezident Klaus otevřel své vystoupení na Univerzitě Pardubice před studenty. „Já učiním všechno, co bude v mých silách, aby se ty volby co nejrychleji konaly. Žijeme v mezivládí, nejsme schopni vyřešit některé základní otázky, jako je smysluplné sestavení státního rozpočtu, nejsme schopni nominovat našeho eurokomisaře. Jakýkoliv návrh, který dostanu z parlamentu samozřejmě hned podepíšu,“ ujistil prezident na brífinku s novináři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám