Hlavní obsah

Topolánek označil advokáta Kalvodu za "Doktoroviče Kalivoděnka"

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf ODS Mirek Topolánek si v pondělním v živém vysílání Radiožurnálu neodpustil rýpnutí do advokáta Jana Kalvody, který zastupuje poslance Miloše Melčáka při jeho podání ústavní stížnosti na zkrácení volebního období Sněmovny. Topolánek ironicky nazval Kalvodu jménem "Human Doktorovič Kalivoděnko".

Foto: René Volfík, ČTK

Advokát a bývalý politik Jan Kalvoda

Článek

Moderátor se závěrem rozhovoru věnovaného možnostem, kterými lze dospět k předčasným volbám, bývalého premiéra zeptal, zda by mohl použitý výraz zopakovat, což však Topolánek odmítl.

...to je právě to, v čem se Human Doktorovič Kalivoděnko mýlí...
šéf ODS Mirek Topolánek

Nejprve tvrdil, že jej zřejmě špatně řekl, následně tvrdil, že jej četl v komentáři na jakémsi blogu, kde je k dohledání. Nereagoval ani na opakované apely moderátora a rozhovor ukončil.

Předseda ODS reagoval na Kalvodova slova o tom, že pokud by to bylo odhlasováno ústavní většinou, mohl by do Senátu i kůň. Právě koně jmenoval senátorem římský císař Caligula, který vládl na počátku prvního tisíciletí.

Topolánek takovou možnost odmítl a odkázal právě na Ústavní soud, který by podobným excesům zabránil.

Topolánek užitím jména "Doktorovič" dost možná narážel na aféru, která Kalvodu, jenž byl v polovině  90. let jedním z nejpopulárnějších politiků, stála politickou kariéru. V roce 1996 vyšlo najevo, že tehdejší šéf ODA (Občanská demokratická aliance) a ministr spravedlnosti neoprávněně užíval titul JUDr., ačkoliv nesložil rigorózní zkoušky.

Použití výrazu "Human“ zase odkazuje ke kauze Diag Human, kde Kalvoda zastupuje podnikatele Josefa Šťávu ve sporu s českým státem ohledně zpracování krevní plazmy. Šťáva se formou arbitráže domáhá několika miliard korun.

V současné době Kalvoda zastupuje poslance Melčáka, který u Ústavního soudu napadl zkrácení volebního období Sněmovny, čímž ohrozil původní termín předčasných voleb, které se měly konat 9. a 10. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám