Hlavní obsah

Experti se neshodli na termínu voleb, ČSSD totiž jako jediná prosazuje říjnový

– Praha • Aktualizováno

Zástupci stran v týmu odborníků se neshodli na termínu předčasných voleb. ČSSD prosazuje změnu Ústavy, která by umožnila jejich konání v původně stanovených dnech 9. a 10. října. Podle ostatních stran je ale takové opatření jednorázové a mohlo by být napadnutelné u Ústavního soudu, sdělil v neděli člen týmu František Korbel.

Článek

Soud už kvůli podobné výhradě tento týden původní vyhlášení voleb pozastavil.

"Je to pořád tak, že všechny ostatní strany jsou tady proti tomu (návrhu ČSSD), upozorňují na ústavní rizika," řekl Korbel. Tým odborníků proto pošle na večerní jednání politických špiček dvě varianty řešení. První, kterou prosazuje ČSSD, počítá s volbami v říjnovém termínu. Druhá má charakter systémové změny Ústavy a předpokládá nové vyhlášení voleb na počátek listopadu.

Sociální demokraté podle Korbela trvají na přechodném ustanovení Ústavy, které by říkalo, že se v roce 2009 využijí všechny úkony, které už byly učiněny pro uspořádání voleb. Ty tak budou znovu vyhlášeny na 9. a 10. října.

Podle Korbela ale hrozí, že takovou změnu Ústavy někdo znovu napadne jako jednorázovou a účelovou. "Navíc je tam to riziko, že pokud by mělo dojít k novému vyhlášení voleb, ale přitom by se použily všechny ty úkony retroaktivně, tak to znamená, že se do těch nově vyhlášených voleb nemůžou přihlásit nové subjekty," upozornil. Dodal, že některý ze subjektů které zatím nekandidují, by tak mohl ústavnost voleb napadnout.

ČSSD proti všem

Sociální demokracie tak bude na večerním jednání politických špiček prosazovat takovou změnu Ústavy, která údajně umožní uspořádat předčasné volby v původním termínu. Nový návrh předložila v nedělní týmu odborníků. V České televizi to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. ODS takovou variantu už dříve vyloučila.

Základním cílem sociálních demokratů je podle Paroubka konání voleb v říjnovém termínu. Strana proto chce zkrátit termíny nutné pro jednotlivé úkony při vyhlašování voleb a uchovat v platnosti všechny akce, které už byly provedeny před 1. zářím. Toho dne Ústavní soud rozhodl o pozastavení vykonavatelnosti vyhlášení voleb.

Členka expertního týmu za KSČM, poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová po jednání Právu řekla, že hledali právně čisté vyvolání předčasných voleb, pokud možno obecné, ne jen pro aktuální situaci letošního roku. ČSSD podle ní předložila návrh většinou 120 hlasů rozhodnout ze strany Sněmovny o zkrácení volebního období. Návrh ODS předpokládá, že obě komory parlamentu ústavní většinou požádají prezidenta o rozpuštění Sněmovny. Návrh soc. dem. prezidenta vynechává.

Jak řekla Právu Bebarová - Rujbrová, poslanci by si podle představy ČSSD ponechali mandát až do konce volebního období a mohly by zasedat sněmovní výbory i vyšetřovací komise, v mimořádné situace se sejít i dolní komora. „Fakticky to vypadá, že při variantě, kterou předložil hejtman Hašek, by se mohlo dosáhnout voleb na konci října. To platí v případě, že Ústavní soud vyhoví poslanci Melčákovi,“ uvedla k tomu členka expertního týmu.

Problematická je podle Bebarové - Rujbrové úprava přechodných ustanovení v návrhu ČSSD. Ustanovení jsou podle ní nastavena jednorázově jen pro letošní volby. „Všichni ostatní jsme došli k závěru, že je to příliš riskantní ustanovení, které by nepochybně vedlo k další ústavní stížnosti,“ upozornila.

Odborníci už dříve uváděli, že změna Ústavy, která by umožnila konání voleb v říjnu, je ústavně méně čistá než ta, která by hlasování posunula na listopad, a hrozilo by tedy, že bude znovu zpochybněna ústavní stížností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám