Hlavní obsah

ČSSD se bojí pozdějších voleb kvůli ztrátě přízně, míní politologové

– Praha

ČSSD podle politologů lpí více než ostatní parlamentní strany na původním říjnovém termínu předčasných voleb proto, že se obává vyčerpání své volební kampaně, s níž začala dříve než ODS, a poklesu přízně veřejného mínění, které je jí nyní nejvíce nakloněné. Nemyslí si ale, že jsou obavy sociálních demokratů reálné. Připouštějí však, že do kampaně investovala dosud nejvíce peněz, a proto by také na odložení voleb nejvíce doplatila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Příznivci soc. dem.

Článek

Podle modelu agentury STEM zveřejněného v pondělí by ve dvousetčlenné Sněmovně získala ČSSD 78, ODS 66, KSČM 28, TOP 09 šestnáct a KDU-ČSL 12 křesel. Obdobný rozdíl vyšel i v srpnovém průzkumu agentury agentury Factum Invenio. Podle něj by vyhrála ČSSD se ziskem 72 mandátů, druhá ODS by jich měla o šest míň. Komunisté by získali zřejmě 29 poslaneckých křesel, lidovci 11 a TOP 09 by obsadila 22 poslaneckých křesel.

Během druhého prázdninového měsíce spadly podle Factum Invenio preference ODS o čtyři procentní body, politologové to přičetli hlavně aféře kolem toskánské dovolené předsedy ODS Mirka Topolánka.

"Začali s kampaní příliš brzy a ona vlastně se už vyčerpává. Každý měsíc, dokonce každý den, může hrát proti nim," řekl Zdeněk Zbořil, proč sociální demokraté trvají na říjnovém termínu voleb. ODS podle něj naopak zahájila kampaň pozdě a při odložení voleb o měsíc by mohla dohánět to, co zmeškala. "Nejvíc to vyhovuje TOP O9, která vznikla pozdě," dodal.

Na neurčito odložil 1. října Ústavní soud termín předčasných voleb, které prezident Václav Klaus vyhlásil na 9. a 10. října. Zdůvodnil to tím, že potřebuje čas na posouzení podání poslance Miloše Melčáka, který si stěžuje na to, že bylo poškozeno jeho ústavní právo být volen. Melčák hlasoval proti zkrácení mandátu Sněmovny. [celá zpráva]

Většina parlamentních politických stran se na základě doporučení expertního týmu, do kterého vyslaly své právníky, kloní k názoru, že bude nutné předčasné volby asi o měsíc odložit, i když původní termín považují za vhodnější. [celá zpráva]

ČSSD v pasti

Sociální demokraté se dostali do pasti, kterou si sami nastražili tím, že přistoupili na naléhání šéfa ODS, aby se předčasné volby po vyslovení nedůvěry jeho kabinetu, konaly co nejdříve, soudí Zbořil.

ČSSD se podle Bohumila Doležala obává, že když bude na volební kampaň více času, tak ODS "sleze z lopaty", na kterou se dostala po aféře, kdy se její politické špičky dostaly do podezření, že trávily dovolenou v Toskánsku za peníze ČEZ. Všeobecně je také známo, že jsou preference, které jsou nyní pro ČSSD příznivé, pro Paroubka totéž jako "Písmo svaté pro křesťany", poznamenal.

Důvody mohou být podle Vladimíry Dvořákové praktické. Při posunutí termínu totiž hrozí růst nákladů. Významné je i to, že kampaň je vůči termínu voleb gradovaná, což by mohlo při odložení o měsíc snížit její účinek, uvedla.

Finanční stránku věci považuje za hlavní důvod Petr Just. Sociální demokraté podle něj měli peníze rozplánované do počátku října a nyní jim budou v rozpočtu chybět. Obavy, že by mohla současná situace "zahýbat" preferencemi, nepovažuje za reálné. "Nemyslím si, že by měsíc něco změnil," dodal.

"Můžeme jenom spekulovat," soudí Tomáš Lebeda. Odklad voleb podle něj způsobí problémy všem politickým stranám, protože mají všechny načasovanou volební kampaň, poměrně hodně do ní investovaly a odložení o měsíc by znamenalo obrovské náklady navíc. Nejvíce pro ČSSD, protože investovala nejvíc peněz. Jí to ale finančně nepoloží, protože je bohatá. Zničující by to mohlo být spíš pro malé strany. Ani Lebeda nepřikládá obratům v preferencích velkou váhu.

Zda budou volby skutečně odloženy, se rozhodne patrně čtvrtek, kdy o ústavnosti jednorázového rozpuštění Sněmovny rozhodne Ústavní soud. [celá zpráva]

Pokud usoudí, že Melčákova stížnost je oprávněná, Sněmovna podle dosavadních politických jednání jednorázový zákon zruší a současně přijme trvalou ústavní změnu upravující vypsání předčasných voleb. Ty se pak budou konat počátkem listopadu. Když soud Melčáka nevyslyší, bude platit původní říjnový termín.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby byl posunut termín předčasných voleb?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
Celkem hlasovalo 6371 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám