Hlavní obsah

ODS a ČSSD uspořádaly v Ostravě mítinky jen pár set metrů od sebe

– Ostrava
Právo, Radim Kijonka, Pavel Karban

Pouze několik stovek metrů dělilo ve čtvrtek odpoledne v centru Ostravy předvolební mítinky dvou hlavních rivalů české politické scény - ODS a ČSSD. Přestože to spíš vypadá, že volby se 9. a 10. října neuskuteční, obě strany pokračovaly ve velkolepé kampani. Na akci ČSSD přišlo několik tisíc lidí, na mítinku ODS se pohybovalo několik stovek lidí.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Lidé na mítínku ODS

Článek

Několikrát volební lídři při svých vystoupeních na politického rivala slovně zaútočili. Prokešovo náměstí před radnicí, kde se představovali lídři ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem, praskalo ve švech. V okolí zkolabovala doprava. Důvod? Pro návštěvníky byl připraven koncert rockových legend - skupiny Slade a Elán. Naopak ODS nasadila „pouze“ zpěváka Ladislav Kerndla a mladou hiphopovou skupinu.

„Volal mi známý, ať se jdu podívat na Elán, určitě nepůjdu na Paroubka a Zaorálka,“ řekl jeden z lidí směřující na mítink ČSSD. Ale na akci dorazila i řada obdivovatelů Jiřího Paroubka, kteří toužili po jeho autogramu.

Na mítinku sociálních demokratů dostali lidé zdarma pivo i párek, na akci občanských demokratů platili mírný poplatek za kávu i čaj.

Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil přirovnal mítink ČSSD k potápějícímu se Titaniku. „Jenom o 500 metrů odsud mají mítink ti, co zavinili současnou krizi, kteří hlasovali pro nedůvěru vládě. Pořádají velkolepý mejdan. Přirovnal bych ho ale k potápějícímu se Titaniku, sice mají mejdan ještě nahoře, ale už se potápějí,“ neodpustil si rýpnutí do mítinku ČSSD Drobil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Náměstí před Novou radnicí v Ostravě bylo při mítinku ČSSD plné.

Šéf ČSSD Paroubek nezůstal jeho slovnímu výpadu nic dlužný. „Měli bychom je všechny poslat plachtit k moři do Toskánska,“ zvolal Paroubek směrem ke straníkům z ODS. „Včera jsem se dozvěděl, že by mě například vystřelili na Mars. Prý je to rudá planeta a podle nich každý, kdo je levicový, tak je rudý a teda komunista. To mají trošku popletené vidění světa,“ řekl na adresu Topolánkovy strany.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jiří Paroubek na mítinku v Ostravě se svou manželkou Petrou.

Topolánek uhnout nehodlá

Lídr ODS Mirek Topolánek zavítal mezi své stranické kolegy na ostravské náměstí asi na půl hodiny. Většinu času byl v obležení několika lidí, kteří ho žádali o podpis nebo společnou fotografii. K lidem na mítinku prohlásil: „Jsou na mě vedeny útoky velkého kalibru, ale já neuhnu, já neuhnu,“ prohlásil Topolánek, za což ho přítomní odměnili potleskem. Na adresu rivalů z ČSSD se prakticky nevyjadřoval. Taky přišla řeč na Melčákovu ústavní stížnost. „Fakt nevím, proč to udělal,“ odpovídal svým příznivcům Topolánek.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Jeden z návštěvníků mítinku požádal Mirka Topolánka o podpis na fotografii z jeho mládí.

Na oba z mítinků přišli i lidé podle kterých by strany měly do rozhodnutí Ústavního soudu volební kampaně přerušit. „Všechny parlamentní strany by měly respektovat rozhodnutí jakéhokoliv soudu a zastavit předvolební kampaně do doby, než Ústavní soud vyřkne konečný ortel. Nikdo by neutrpěl, lidé stejně většinou programy stran znají,“ poznamenal starší muž, jeden z příznivců ODS.

Výběr článků

Načítám