Hlavní obsah

Silná slova politiků mohou oslabit roli Ústavního soudu, varují politologové

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Ústavní soud si v minulých dnech vyslechl množství kritiky z úst politiků i odborníků na ústavní právo, která jej viní z nezodpovědnosti či překročení jejich pravomocí. Verdikt, jímž soudci odložili konání voleb, zamotal hlavu nejen politikům, ale i expertům. Obavy politologů o svou nezávislost však ústavní soudci nesdílí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

"Je to tedy skutečně masivní, až hysterický tlak. Už to prohlášení prezidenta republiky, že Ústavní soud jedná aktivisticky a jeho rozhodnutí bude mít zásadní vliv na politický systém, bylo na ostří nože," řekl politolog Zdeněk Zbořil. "A já se obávám, aby to ten soud neovlivnilo," dodal.

"Podle mého názoru je skandální, že oni si osobují právo konstatovat, co je veřejný zájem.
politolog Bohumil Doležal

Politolog Bohumil Doležal ale nevnímá jako hlavní problém to, že by soud pod tlakem odvolal své původní rozhodnutí. "Mě trápí to, že Ústavní soud se sám dostal do situace, kdy hrozí, že bude vydán do rukou legislativy a exekutivy," řekl. Že se může role ÚS kvůli kauze oslabit, si myslí i Zbořil. "Ta snaha si vykolíkovat hřiště je úplně zřejmá a najednou vidíte, že se na tom shodnou i největší nepřátelé," uvedl politolog.

Oba politologové rovněž kritizovali politiky za to, jak při tlaku na Ústavní soud využívají pojem veřejného zájmu. "Podle mého názoru je skandální, že oni si osobují právo konstatovat, co je veřejný zájem. O tom, co je veřejný zájem, musí rozhodnout soud," prohlásil Doležal. [celá zpráva]

Topolánek chtěl ÚS zařadit do knihy absurdit

Útoků na ÚS se skutečně vyrojilo hodně. Jako první se svou reakcí přispěchal prezident Václav Klaus, který kromě jiného prohlásil, že soud nerozhodl právně-legislativně ale politicky. Ke kritice se posléze přidali i další čelní představitelé české politické scény.

"Nechci vyzývat k občanské neposlušnosti, ale mám pocit, že tím rozhodnutím se Ústavní soud zařadil, když ne do Guinnessovy knihy rekordů, tak do nějaké knihy absurdit," řekl v úterý Topolánek novinářům v Brně. Kdyby to bylo možné, označil by prý rozhodnutí Ústavního soudu dokonce za protiústavní, navíc se jím prohlubuje hospodářská nestabilita.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil postoj ústavních soudců za bezprecedentní. Podle něj rozhodli proti zájmům ČR a jejích občanů a vyvolávají chaos. "Myslím, že Ústavní soud, tak trošku vychýlil v té rovnováze moci a vychýlil ta kyvadla tak trošku na úkor moci zákonodárné ve prospěch moci soudní," prohlásil v ČT Paroubek.

"Třetí komora parlamentu"

"Česká republika je parlamentní demokracií, kde je vláda volených zástupců lidu, kteří o předčasných volbách rozhodli ústavní většinou, a to je víc než rozhodnutí patnácti soudců Ústavního soudu," prohlásil v reakci na rozhodnutí soudu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předsedové obou komor parlamentu Miloslav Vlček (ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS) se shodně vyjádřili, že ÚS se staví do role třetí komory českého parlamentu.

Kritiku pak dále živili i znalci ústavy. Například Václav Pavlíček řekl, že odklad voleb je protiústavní. Jeho kolega Jan Kudrna upřesnil, že Ústavní soud podle něj není oprávněn vůbec rozhodovat o ústavních zákonech. Podobně se vyjádřil i ústavní odborník a poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský.

Soudce: Kritika je v mezích demokracie

Ještě v úterý však soudci vzkázali kritikům i zneklidněným ochráncům ústavního pořádku, že na ostré reakce jsou zvyklí. Politici podle nich mají právo na vyjádření svého názoru, konečné rozhodnutí soudu tím prý změnit nemohou. "Soudce je nezávislý a jsou jisté věci, které nemůže vzít v potaz," řekl soudce Stanislav Balík.

Podle soudce Vojena Güttlera má každý politik právo na vyjádření v rámci svobody projevu. "Může se nám sice některý projev zdát ostrý, nelíbit, ale v rámci ústavního práva na svobodu projevu to možné je. Jistěže některé ty reakce byly až příliš ostré, možná nevyvážené, neuvážené, ale řekněme, že to byla bezprostřední reakce na usnesení, které většina z nich neočekávala," uvedl Güttler.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám