Hlavní obsah

Senát bude rozhodovat o návrhu změny Ústavy za týden

Praha
Aktualizováno

Schůze Senátu k ústavní novele o rozpuštění Sněmovny bude v pátek 11. září. Rozhodl o tom ve čtvrtek senátní organizační výbor na návrh svého předsedy Přemysla Sobotky (ODS).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Senátoři předpokládají, že do té doby Sněmovna schválí novelu, jejíž návrh jí horní komora předložila před třemi lety. Poslanci by se měli sejít v úterý.

"Vzhledem k mimořádné situaci, která nastala, což je ústavní krize, tak organizační výbor na můj návrh rozhodl, že schůze bude v pátek 11. září od 09:00, abychom dostali ze Sněmovny případně ten návrh na obecnou změnu ústavy. Ten návrh je na naší bázi senátního návrhu, takže předpokládám, že senátoři se s tím vyrovnají poměrně rychle," řekl Sobotka.  

Sněmovna by novelu ústavy mohla začít projednávat už příští úterý, a kvůli zapracování dohodnutých změn a dodržení zákonné lhůty 48 hodin před dalším schvalováním by o přijetí senátní předlohy rozhodovala ve čtvrtek. Tento postup ve středu navrhla expertní skupina parlamentních stran.  

Schválení návrhu by mělo otevřít cestu k předčasným volbám, které na stížnost nezařazeného poslance Miloše Melčáka Ústavní soud odložil. Podle předběžných analýz ustanovené expertní komise by se volby mohly konat v termínu 6. a 7. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám