Hlavní obsah

Ředitelka evropských vzdělávacích programů přihrála dceři práci s cestováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelka evropských vzdělávacích programů zaměstnává svou dceru, která jako asistentka nyní v rámci pracovních povinností cestuje po celé Evropě. Evropské programy jsou řízeny Domem zahraničních služeb (DZS), který spadá pod ministerstvo školství, vedoucí pracovníci DZS v tom ale žádný střet zájmů nevidí. Dcera ředitelky DZS Jana Tatarková uspěla ve výběrovém řízení mezi několika desítkami uchazečů.

Článek

"Výběrové řízení prakticky neproběhlo a na místo byla dosazena dcera paní Tatarkové," sdělil ČTK jeden ze zaměstnanců DSZ, který nechtěl být jmenován. To však ředitelka Iva Tatarková odmítá.

"Výběr zaměstnanců probíhá na základě předem stanovených pravidel a kritérií," uvedla. Vedoucí odboru, který hledá nového zaměstnance, prý napřed vytřídí došlé životopisy. Potom si pozve vybrané kandidáty na pohovor a spolu s výběrovou komisí pak určí vítěze. O výsledku výběrového řízení je následně informována ředitelka.

"Není to ideální. Chápu, že to vyvolává některé otázky," připustila vedoucí koordinačního odboru DZS Lenka Henebergová.

Dcera ředitelky pracuje jako asistentka v programu eTwinning. Ten pomáhá školám z různých evropských zemí spolupracovat prostřednictvím internetu. Pozice je přitom zčásti placena z peněz EU, součástí práce je i cestování po celé Evropě. Navíc podle Henebergové není tato práce zdaleka tak lukrativní, jak vypadá. Plat na této pozici je podle ní pod celorepublikovým průměrem. Průměrný plat v Česku je necelých 23 000 korun.

Tatarková se zná s Kopicovou

Bez řádného konkurzu se však podle některých kritiků dostala do funkce i současná ředitelka DZS Iva Tatarková. Ta totiž dříve vedla evropský vzdělávací program Leonardo a pracovala pod šéfkou Národního vzdělávacího fondu Miroslavou Kopicovou. Když se pak v roce 2006 stala Kopicová ministryní školství, pověřila Tatarkovou jak řízením nově vzniklé Národní agentury pro evropské vzdělávací programy, tak i celého Domu zahraničních služeb.

Josef Vochozka, který v té době řídil jiný vzdělávací program Socrates, ČTK řekl, že podle něj byla Tatarková jmenována hlavně na základě svých známostí s ministryní. "Dle Zřizovací listiny Domu zahraničních služeb... je ředitel instituce jmenován ministrem. Tímto způsobem jsem byla jmenována do funkce i já," vyjádřila se k tomuto nařčení Tatarková.

Dům zahraničních služeb spadá pod ministerstvo školství, má za úkol zajišťovat vzdělávací akce v zahraničí. Do jeho kompetence patří třeba Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, která zajišťuje mimo jiné výměnné studijní pobyty vysokoškoláků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám