Hlavní obsah

Paroubek i Topolánek svorně kritizují Ústavní soud a odklad voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), kterým se odkládají předčasné volby naplánované na říjen, vyvolalo kritiku mezi politiky napříč politickým spektrem. Na negativním hodnocení kroku soudu se shodli i rivalové, kteří jinak společnou řeč hledají obtížně - šéf ODS Mirek Topolánek s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem či prezidentem Václavem Klausem. Premiér Jan Fischer bere verdikt ÚS na vědomí a chce se seznámit s jeho důsledky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

ÚS rozhodl, že předčasné volby, které si ústavním zákonem odhlasovala Sněmovna, jsou protiústavní. 

"Premiér vzal rozhodnutí Ústavního soudu na vědomí,“ tlumočil Právu názor předsedy české vlády  Fischera jeho mluvčí Roman Prorok. Premiér se podle něj chce detailně s rozhodnutím soudu seznámit a především také s důsledky, které to může mít. Do té doby se proto k obsahu dál nechce vyjadřovat.

Topolánek: je to neodpovědný krok, který může prohloubit krizi

"Rozhodnutí Ústavního soudu pokládám za neodpovědný krok, který může mít zásadní negativní dopad nejen na politický vývoj v zemi, ale i na prohloubení hospodářské krize," komentoval rozhodnutí ÚS předseda ODS Mirek Topolánek.

"Je také zarážející, že formulace dnešního rozhodnutí ÚS je podle právníků nejasná, nesrozumitelná a nedává další perspektivu,“ dodal lídr ODS. ÚS vyzval, aby co nejrychleji podnikl všechny kroky k vyjasnění situace.

"ODS pokračuje dále v předvolební kampani. Vyzýváme i ostatní politické subjekty, aby spolu s námi hledaly co nejrychlejší řešení,“ dodal Topolánek. 

Předseda ODS také bez prodlení vyzval prezidenta Václava Klause, aby na středu svolal jednání předsedů Sněmovny, Senátu a vlády. Vedení by se mělo dohodnout na urgentním doručení svého vyjádření ke stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka Ústavnímu soudu. Podle Topolánka je tento úkon nezbytný pro urychlení jednání ÚS.

Paroubek: Přičítám to tomu horku

"Rozhodnutí Ústavního soudu se jeví jako jdoucí proti zájmům České republiky a jejích občanů," řekl na tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Bezprecedentní rozhodnutí Ústavního soudu může způsobit mezinárodní blamáž a nevratně poškodit prestiž a vážnost České republiky ve světě," doplnil.

Podle Paroubka ČSSD hledá všechny způsoby, jak uskutečnit volby v původním termínu 9. a 10. října 2009 nebo ve velmi blízkém termínu.

"Hledáme i jiná řešení na bázi návrhu ústavního zákona, který je v této chvíli v Poslanecké sněmovně ČR a který by za určité situace a při shodě všech politických stran a prezidenta republiky umožňoval překlenutí ústavně-politické krize v důsledku vznikající v důsledku rozhodnutí ÚS a konání voleb v původním nebo nejbližším možném termínu," řekl Paroubek s tím, že o situaci již hovořil s jak s prezidentem Václavem Klausem, tak i s šéfem ODS Topolánkem.

"Já to přičítám tomu horku to rozhodnutí, i když to nechci zlehčovat,“ řekl Paroubek a dodal, že předvolební kampaň ČSSD pokračuje. Nezastaví ji ani ODS. [celá zpráva]

Podle prezidenta Václava Klause je rozhodnutí ÚS o odkladu vyhlášení předčasných voleb do Sněmovny aktivistickým a bezprecedentním krokem, který bude mít zásadní dopad na politický systém v zemi. "Jde o rozhodnutí navýsost politické, nikoli právně-legislativní," uvedl Klaus ve svém prohlášení. [celá zpráva]

KDU-ČSL: Jednejme o politické vládě už teď

Lidovci reagovali na rozhodnutí ÚS prohlášením, ve kterém připomněli, že oni nepodpořili ve Sněmovně způsob, jakým poslanci zasáhli do Ústavy, aby si zkrátili funkční období.

"Za dnešní stav, kdy je zřejmé, že volby nebudou ve dnech 9. a 10. října 2009, nenese odpovědnost Ústavní soud. Plnou odpovědnost nesou poslanci a senátoři ODS, ČSSD, Strany zelených, KSČM a dnešní členové TOP 09, protože podpořili toto účelové a nestandardní řešení," stojí v porhlášení KDU-ČSL.

"KDU-ČSL vyzývá parlamentní demokratické strany a prezidenta republiky k okamžitému zahájení jednání o vzniku vlády s plným politickým mandátem, neboť jediné dnes jisté datum voleb je červen 2010 a Fischerova vláda byla jmenována jen jako překlenovací vláda do předčasných voleb v říjnu tohoto roku," vyzývají lidovci.

"Ctíme rozhodnutí Ústavního soudu. Doufáme, že bere na zřetel situaci země, která si vyžaduje ustanovit politickou vládu, a doufáme v co nejrychlejší stanovení termínu (voleb)," tlumočil ČTK vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga mluvčí strany Jakub Haas.

Filip: ÚS překročil meze

Lídr komunistů Vojtěch Filip je přesvědčen, že ÚS překročil meze stanovené Ústavou ČR pro dělbu moci. „Jsem přesvědčen, že ÚS překročil meze které stanoví ústava pro dělbu moci. Protože ústava říká, že ČR je parlamentní republikou.

Tím, že pozastavil účinnost rozhodnutí prezidenta republiky, který respektoval shodné usnesení Sněmovny a Senátu, které prošlo výraznou ústavní většinou, narušil tak charakter parlamentní demokracie ČR. Povýšil tak článek 21 Ústavy ČR o nerušeném výkonu veřejné moci nad článek 2, který praví, že lid je zdrojem veškeré státní moci. Pravomoc poslance je odvozena od vůle občanů,“ řekl Filip Právu. 

Vlček: ÚS se stal třetí parlamentní komorou

Předseda Sněmovny Miroslav Vlček řekl Právu: "Připadá mi, že se Ústavní soud dostal do role třetí parlamentní komory a to se mi vůbec nelíbí."

"Zaskočilo mě to, považuji to za velmi neobvyklý zásah Ústavního soudu do demokratického volebního systému, když už tento způsob řešení vládní krize byl jednou zvolen a už jednou byl takto projednán. Mně přijde velmi překvapivé, že se tím najednou Ústavní soud hodlá zabývat, ale doufám, že to pozastavení bude na co nejmenší nutnou dobu a že všechno bude pokračovat jako doposud,“ řekl Novinkám místopředseda ODS Petr Gandalovič.

"Bylo by to skandální, kdyby Ústavní soud na základě zkorumpovaného přeběhlíka měl rozhodovat. Je zajímavé, že ÚS, který normálně vede zdlouhavá jednání, rozhodl během několika dnů," řekl ČT místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Myslím, že mnoho toho dělat nemůžeme, ÚS rozhodl v plénu, ale musím se přiznat, že moc mu nerozumím,“ řekl ČT místopředseda ODS Petr Tluchoř. Podle něj to prohloubí nestabilní politickou a ekonomickou situaci.  

"Poslanec Melčák se krátkodobě zviditelnil, ale stejně do historie nevstoupí. Rozhodnutí Ústavního soudu se do učebnic práva dostane. Zřejmě ale ne, jako rozhodnutí statečné a nezávislé na moci zákonodárné a výkonné, ale spíše jako rozhodnutí alibistické," reagovala komunistická poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová.

Stejně jako Topolánek varuje před dopady na politickou stabilitu v době krize. "Nesouhlasím s tvrzením předsedy ÚS Pavla Rychetského, že dnešnímu kroku žádný veřejný zájem nebránil,“ řekla Bebarová - Rujbrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám