Hlavní obsah

Vypálená rodina z Vítkova našla nové bydlení, ale raději tají kde

Právo, Radim Kijonka

Další pozitivní zprávu dostala romská rodina z Vítkova, jejíž dům letos v dubnu vypálili žháři a připravili o život málem jejich dvouletou dcerku Natálku. Poté, co se kriminalistům podařilo nedávno žháře dopadnout, získala rodina v současné době nové bydlení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Matka Natálky Anna Siváková

Článek

Tento týden koupila starší rodinný dům nedaleko Vítkova. „Jsme rádi, že se nám konečně podařilo najít nové bydlení. Ale nechci přesně říkat, kde to je. Máme obavy, že nějací pachatelé jsou ještě na svobodě,“ uvedla matka malé Natálky Anna Siváková.

Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vesnička soužití řekl, že rodina měla dlouho problémy nové bydlení získat. „Několikrát se stalo, že v poslední chvíli z koupě domu sešlo. Proto jsme teď mlčeli. Měli jsme obavy, že když se dozví, že jde o rodinu z Vítkova, tak mohou nastat zase problémy,“ konstatoval Vishwanathan.

Dům se zaplatí z dobrovolné sbírky

Podle starosty Vítkova Pavla Smolky se koupě nového bydlení pro rodinu Sivákových již formálně vyřizuje. „Určitě už byla uvolněna nějaká záloha, nyní rodině pomáháme vyřizovat administrativní věci,“ uvedl starosta.

Dům bude stát podle Sivákové 540 tisíc korun. Měl by se zaplatit ze sbírky, kterou město vyhlásilo. Po nezbytných úpravách by se do něho mohli i se svými čtyřmi dětmi za nějaký čas přestěhovat z azylové ubytovny.

Z útoku na romskou rodinu obvinili kriminalisté před třemi týdny čtyři mladíky, kteří sympatizují s neonacisty. Za pokus vraždy jim hrozí až výjimečný trest.

Stav malé Natálky se podle její matky, která s ní je v současné době v nemocnici, lepší. „Ještě ji ale čekají čtyři operace, chybí pokrýt kůží pravou ruku a nožičku,“ popsala smutně Siváková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám