Hlavní obsah

Klaus a Kopicová vítali prvňáčky ve škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci zaběhnuté tradice zahájili oficiálně nový školní rok na dvou různých základních školách prezident Václav Klaus a ministryně školství Miroslava Kopicová. V celé republice nastupuje letos do základních škol celkem 93 tisíc prvňáků. Ministryně přála rozdováděným dětem, aby se jim dobře učilo, prezident uděloval medaile.

Článek

Prezident prvňáčkům na Základní škole Gutova na Praze 10 během slavnostního zahájení roku dal medaile a popřál jim, ať se jim ve škole líbí. "Co se nenaučíte ve škole, to už se nenaučíte nikdy," řekl jim.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus předává Sáře Smejkalové medaili.

Na dotaz novinářů pak uvedl, že sám bezprostřední silnou vzpomínku na svůj první den ve škole nemá. Zdůraznil ale důležitou roli učitelů. "Je potřeba zajistit, aby tam učitelé byli, aby tam nešli ti, kteří na to nejsou vhodní," řekl.

Prvňáky nešlo utišit

Kopicová zase na pražské základní škole Kladská popřála prvňákům, aby se jim na škole učilo stejně tak dobře, jako jejím dvěma dcerám, které zde také studovaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus navštívil základní školu v pražských Strašnicích.

Ani proslovy však vyparáděné prvňáky moc neutišily, s prázdnými aktovkami na zádech se těšili do svých nových tříd. V 1. A pak děti přivítala jejich nová učitelka. Prvňáky doprovázeli první den do nazdobené třídy často i rodiče a prarodiče.

Foto: Milan Malíček, Právo

1. den ve škole

Děti se potom první hodinu učily hlásit a dostaly i první domácí úkol. Do středy mají nakreslit zážitek z prázdnin. Na lavicích je čekal balíček pomůcek, ve kterém byla třeba písanka, barvy, abeceda nebo desky na sešity.

Učiliště ztrácí žáky

V projevu pro školy pak ministryně vyzvala všechny žáky, aby se ke kantorům chovali s úctou. "Vztah mezi učitelem a žákem může mít velkou sílu," upozornila.

Do škol letos nastoupí téměř 1,3 miliónu dětí, což je o 19 400 méně než loni. Oproti minulému školnímu roku přibylo jen prvňáků, a to o půl procenta. S největším úbytkem žáků se naopak potýkají učiliště.

Protože střední školy nabízejí více volných míst, než je uchazečů, i méně nadané děti jdou raději na obory s maturitou nebo na gymnázia. Letos bude studovat na oborech s maturitou 391 tisíc žáků, na učilištích pak 107 tisíc.

Středoškoláky letos možná čekají státní maturity, první ročníky gymnázií a poloviny středních škol se navíc začnou učit podle vlastních vzdělávacích programů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám