Hlavní obsah

Švýcaři zkoumají původ dvou miliard v kauze Bémova přítele Janouška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská prokuratura vyšetřuje pohyby peněz na podezřelých účtech v případu lobbisty a blízkého přítele primátora Pavla Béma Romana Janouška ve výši dvou miliard korun. Je to téměř desetkrát více, než se dosud vědělo. Místní média ale hovoří o podezření z praní špinavých peněz.

Foto: Novinky

Článek

Informuje o tom deník Le Matin Dimanche citovaný v pondělním vydání MF Dnes. "Podle našich informací se během vyšetřování ukázalo, že celkově se jedná o částku v přepočtu téměř 120 miliónů švýcarských franků (asi dvě miliardy korun) uloženou na několika různých účtech," uvedl list, u něhož neobvyklý případ vzbudil pozornost.

Pokud se prokáže, že suma patří Janouškovi, bude muset prokázat, jak k ní přišel. Ten však s vyšetřovateli nespolupracuje a na dotazy novinářů údajně neodpovídá.

Aféra to není jen složitá, ale rovněž se k ní musí přistupovat s notnou dávkou diplomacie a obezřetnosti. Podnikatel Roman J. má blízko k vládě v Praze a nejblíže k pražskému primátorovi Pavlu Bémovi.
Le Matin Dimanche

Švýcarská prokuratura již před půl rokem žádala Janouška, aby vysvětlil původ 13 miliónů švýcarských franků (asi 220 miliónů korun) na účtu v Kredietbank, které patří panamské firmě Botanic Finance a k němuž má lobbista depoziční právo. Janoušek však podat vysvětlení odmítl, a Švýcaři mu proto konto zmrazili.

Tím ale případ teprve začal, uvádí Le Matin Dimanche. "Zdá se, že to byl jen vrcholek ledovce. Stopy po penězích nyní vedou ze Švýcarska do Panamy, Lichtenštejnska, na Kypr a do Spojeného království," píše švýcarský list.

"České úřady jeví jistý nezájem"

"Aféra to není jen složitá, ale rovněž se k ní musí přistupovat s notnou dávkou diplomacie a obezřetnosti. Podnikatel Roman J. má blízko k vládě v Praze a úplně nejblíže k pražskému primátorovi Pavlu Bémovi, vlivnému členovi důležité ODS," napsal list s odkazem na bývalou vládu Mirka Topolánka.

Švýcarské Nejvyšší státní zastupitelství se zatím zdržuje vzhledem k citlivosti případu jakýchkoliv komentářů, uvádí deník. Podle něj je v přísně tajené kauze ve hře podezření z praní špinavých peněz. List také podotýká, že se švýcarští vyšetřovatelé potýkají s jistým nezájmem českých úřadů.

Ministra vnitra Martina Pecinu nové informace o výši částky na podezřelém účtu překvapily. "Co tomu říkám? Mně dvě miliardy připadají jako hodně peněz. Pro mě to je samozřejmě zarážející. Jestli má někdo dvě miliardy nebo 200 miliónů, to je pro mě stejné číslo. Já si nedokážu představit ani jedno, ani druhé," cituje MF Dnes ministra.

Reklama

Výběr článků

Načítám