Hlavní obsah

Chystají se další protesty kvůli státním maturitám

Právo, Marek Přibil

Den před začátkem nového školního roku zažívají nejen středoškoláci, nýbrž i ředitelé škol rozčarování z vývoje kolem odkladu státních maturit z jara 2010 na rok 2011. Vůdci 60 tisíc studentů a zároveň prvovoličů, kteří jsou na internetu členy facebookové skupiny Nechceme státní maturitu, už proto chystají další protesty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Studenti s transparentem proti státní maturitě při minulém protestu

Článek

Proběhly by v době vrcholící kampaně pro říjnové volby, které se konají 9. a 10. října. Žádný zákon protesty těsně před volbami nezakazuje. Tři dny před nimi se jen nesmí zveřejňovat průzkumy preferencí.

Politici prý studenty podvedli, a vzrušeně proto také diskutují, koho volit. Proti maturitě nevylučují přitom ani právní kroky, bude-li spuštěna a nevydaří se.

Klaus je nechce

„Jedině velké a hlasité demonstrace dokážou upozornit před volbami politiky na to, že je ve školství něco v nepořádku. Jsou to hlavně politické strany, které usilují o volební hlas každého z nás. Musí si ho proto zasloužit hlavně svými skutky. A ne jenom ustavičnými sliby,“ vzkazuje spolužákům Martin s tím, že demonstrace se nebudou účastnit politici ani sponzoři jako minule.

Pouze studenti, učitelé a ředitelé. Organizátor nedávných protestů v ulicích Prahy Adam Cyprych pak v pondělí na facebooku napsal: „Protest je určitě prioritou, ale nejlepší bude nevolit žádnou osobu, která nás podrazila. A vysvětlit to i doma a známým, ať si udělají přehled, jak s námi poslanci jednají.“

Na straně studentů je, jak se zdá, i prezident Václav Klaus. Právu řekl: „Opakovaně říkám při všech návštěvách škol po celé republice, že považuji státní maturity za zbytečnost, svévoli jistých ministerských úředníků a jsem velmi pro, aby nebyly.“

Návrh ODS, která chce jednotné zkoušky posunout v bleskovém schválení na rok 2011, plánují za dva týdny ve Sněmovně vetovat lidovci, zelení a možná i KSČM.

Jak již informovalo Právo, podle jednacího řádu může být taková novela shozena pod stůl, nesouhlasí-li s ní nejméně dva kluby z celkových pěti.

„Situace se vyhrotí“

Zatímco studenti chtějí politikům spočítat „sliby“, ředitelé nevěří vlastní očím, že ministryně školství Miroslava Kopicová, jež je proti odkladu zkoušek, posunula říjnovou generálku za 120 miliónů korun na leden příštího roku.

Minulý týden oznámila ještě další novinku. Testy nebudou opravovat odborníci najatí ministerstvem, jak bylo v plánu, ale sami učitelé. „V situaci, kdy nevíme, odloží-li poslanci státní maturitu, nebo ne, jsme nemohli uzavřít některé smlouvy. Proto pozměníme režim. Budou to učitelé přímo ve školách, kdo bude hodnotit testy,“ řekla Kopicová s tím, že do škol testy svezou najatá auta.

„Je to skandální. Jestliže by mělo být hodnocení přeneseno na učitele, tak se ptám, kam tekly deset let z ministerstva stovky miliónů na přípravu maturit a proč nejsou výstupy takové, jak definuje zákon. Nebudou-li maturity odloženy, situace se vyhrotí. Politici tak mohou očekávat další masové demonstrace studentů,“ varoval ředitel Slovanského gymnázia v Olomouci Radim Slouka.

Testy vyhodnotí školy

Studentský vůdce Filip Vích pro Právo uvedl: „Rozhodně protesty nevylučujeme. Nyní zjišťujeme zájem studentů. Kdyby byla maturita spuštěna a dopadla špatně, tedy kdyby se nepotvrdily sliby ministerstva, nevylučujeme pak právní kroky.“

Zástupce ředitele pražského gymnázia Jana Nerudy Juraj Liška dodal: „Odložit generálku, na kterou jsou studenti už přihlášeni, to je výsměch všemu! Stejně jako změna vyhodnocení testů. Studenti i rodiče nás už budou mít za blázny.“

Vích se domnívá, že odklad generálky je pouze z toho důvodu, že ministerstvo není schopno dokončit přípravu a smlouvy. „Myslím, že mnoho firem jim od projektu odchází, protože mají strach, že maturita nebude. Ministryně přiznala, že resort nevybral hlavního dodavatele. Proto nás čeká provizorium, které bude paskvilem a se státní maturitou nemá nic společného,“ upozorňuje Vích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám