Hlavní obsah

Předseda europarlamentu Buzek si přijel na Těšínsko pro čestné občanství

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smilovice

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek se stal v sobotu čestným občanem malé obce Smilovice na Frýdecko-Místecku. Svého nejslavnějšího rodáka přivítali místní lidé solí a chlebem, upečeném z obilí vypěstovaného v obci, a také slzami dojetí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Předseda europarlamentu a rodák z Frýdecko-Místecka Jerzy Buzek přijal čestné smilovické občanství.

Článek

Nový šéf europarlamentu a někdejší polský premiér Jerzy Buzek se narodil ve Smilovicích 3. července 1940 v domě s číslem 77. Po pěti letech se s rodiči sice přestěhoval do polských Gliwic, ale ještě dlouho poté jezdil na prázdniny k dědečkovi, který ve Smilovicích i nadále bydlel a vedl zde obecní kroniku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šéfa europarlamentu přivítali občané Smilovic chlebem a solí

Čestné občanství udělili Jerzymu Buzkovi místní zastupitelé letos v červenci. Cenu si jeden z nejvyšších představitelů EU přijel převzít na obecní slavnosti, uspořádané k 550. výročí založení Smilovic, malé obce v podhůří těšínských Beskyd. 

Foto: Aleš Honus, Právo

Při návštěvě Jarzyho Buzka ve Smilovicích se emoce neskrývaly.

"Prožil jsem tady prvních pět let svého života. Na Smilovice mám stále živé vzpomínky a zdá se mi, jako by se tady nic nezměnilo. Znám tady všechny kopce, louky i různá zákoutí. Mám zde velmi silné kořeny, můj dědeček působil několik desítek let jako ředitel polské školy v nedalekých Gutech,“ řekl Buzek novinářům po slavnostním ceremoniálu. 

Foto: Aleš Honus, Právo

Dojatí občané Smilovic

Podle starosty Smilovic Gustava Chwistka navštívil Jerzy Buzek naposledy svou rodnou obec před deseti lety ještě ve funkci polského premiéra. "Tehdy šlo o oficiální návštěvu s tehdejším českým premiérem Josefem Tošovským,“ řekl Chwistek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jerzy Buzek rozdal malým fotbalistům medaile.

Devětašedesátiletý Jerzy Buzek se stal předsedou Evropského parlamentu v polovině července, kdy na tomto postu vystřídal Němce Hanse-Gerta Pötteringa. Buzek se tak stal prvním zástupcem některé z postkomunistických zemí na takto vysokém evropském postu.

Foto: Aleš Honus, Právo

S malými fotbalisty se Buzek vyfotografoval.

"Před lety jsem snil o tom, abych se mohl stát poslancem polského parlamentu poté, co bude Polsko svobodné. Teď přebírám roli předsedy Evropského parlamentu, o čemž bych kdysi v naší zemi nemohl ani snít,“ řekl Buzek ve své řeči krátce po zvolení. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám