Hlavní obsah

Proti zastavení stíhání Urbanové podal stížnost i Čunek

Místopředsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi se nelíbí odůvodnění k zastavení trestního stíhání klíčové svědkyně v jeho údajné úplatkářské aféře Marcely Urbanové. Ta podle závěrů státního zastupitelství při své výpovědi sice lhala, ale nevědomě, takže nenaplnila skutkovou podstatu činu. Proti tomuto odůvodnění se ohradila také sama Urbanová a podala rovněž stížnost proti zastavení stíhání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

"Ano, odvolávám se,“ potvrdil serveru Tyden.cz někdejší šéf lidovců Čunek. Podle něj by Urbanová měla být potrestána za to, že ho neprávem obvinila.

Bývalá Čunkova sekretářka ze vsetínské radnice Urbanová rozpoutala jednu z nejrozsáhlejších afér poslední doby, když obvinila čerstvě zvoleného senátora Čunka, že ještě v roli starosty Vsetína vzal úplatek v hodnotě půl miliónu korun. 

"Čekal jsem na zdůvodnění a nyní už ho mám před sebou. Nechci rozebírat, co v něm stojí, ale není možné připustit, aby v České republice fungovalo právo tímto způsobem. Někdo si něco vymyslí a i když je částečně nemocný, tak jiného poškodí a navíc to vyvolá obrovské vyšetřování za 25 miliónů korun," citoval tyden.cz Čunka. 

Urbanová se brání

Urbanová podala stížnost proti zastavení trestního stíhání na její osobu ve čtvrtek. "Podávám stížnost, v níž žádám změnu odůvodnění zastavení mého stíhání. Nikdy jsem nikde nevypovídala nepravdivě, a proto se nemohu ztotožnit s argumenty, že jsem neúmyslně lhala. V případě, že stížnosti nebude vyhověno, budu trvat na obnově řízení,“ řekla Urbanová, která před vznesením obvinění z braní úplatků nařkla Čunka také ze sexuálního obtěžování. To se nikdy neprokázalo. [celá zpráva]

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H Real. Žalobce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal.

Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob. Důležitou roli v nich mnohdy hrála právě Urbanová.

Čunek si v průběhu soudních pří stěžoval na přístup vyšetřovatelů a že jeho případ je zpolitizovaný. Kvůli kauze se podle něj nemohl ani plně věnovat svěřenému úřadu  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám