Hlavní obsah

Klaus podpořil boj s kůrovcem a podepsal petici

– České Budějovice
Právo, Petr Pokorný

Prezident Václav Klaus plně podporuje Jihočechy v boji proti kůrovcové kalamitě na Šumavě. Řekl to po své čtvrteční schůzce s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) krátce před zahájením letošního ročníku zemědělského agrosalónu Země živitelka v Českých Budějovicích. Jako první také podepsal Petici pro zdravou Šumavu, kterou Jihočeský kraj prezentuje v rámci své výstavní expozice v pavilonu F3.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (vlevo).

Článek

Kvůli masivnímu přemnožení kůrovce je Jihočeský kraj připraven vyhlásit stav nebezpečí, pokud se ministerstvo životního prostředí a Správa Národního parku Šumava budou zdráhat ustanovit krizovou pracovní skupinu, která problém s lýkožroutem vyřeší.

"Nejsem jen na straně Jihočeského a Plzeňského kraje, ale hlavně na straně zdravého rozumu, protože to, co nám předvádějí naši Zelení a jejich spřátelená ministerstva je pro mne nepřijatelné, hloupé, nerozumné a myslím, že úkolem jakéhokoli rozumného člověka, a nejen Jihočecha, je se proti tomu postavit a já v této souvislosti považuji za zajímavou a inspirativní myšlenku vyhlášení kalamitního stavu na Šumavě, což by umožnilo udělat nějaké zásahy, které považuji za potřebné,“ uvedl Klaus.

Kácet či nekácet?
Otázka, na kterou hledá Šumava už léta odpověď, zní: kácet, či nekácet kůrovcem napadené stromy. Ochranáři tvrdí, že nejlepší je nechat přírodu normálnímu vývoji bez zásahů člověka, zástupci obcí a krajů chtějí naopak zasahovat. Obávají se totiž, že lýkožrout smrkový napadne i další lesy.
Spor vyvrcholil po předloňském orkánu Kyrill, kdy správa Šumavského národního parku nechala se souhlasem ministerstva životního prostředí ležet v takzvaných bezzásahových zónách zhruba 140 tisíc krychlových metrů dřeva.
Svaz šumavských obcí loni 17. března zažaloval u Městského soudu v Praze ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) pro nečinnost při řešení hrozby možné kůrovcové kalamity na Šumavě. Soud v kauze zatím ještě nerozhodl

Zimola v této souvislosti zdůraznil, že kraj podnikne patřičné kroky v průběhu několika následujících dnů. "My, i po dobře míněných radách pana prezidenta, jsme připraveni nabídnout v řádu jednotek dnů ministerstvu životního prostředí určitý sled kroků, pokud se ale bude chovat jako doposud, tak dojde v brzké době k tomu, že stav nebezpečí bude na Šumavě vyhlášen,“ zdůraznil hejtman. 

Odhodlanost k rychlému řešení problému Klaus ocenil. "Pokud pan hejtman propásne tu kategorii, jak on sám říká, že jednotka je den, tak si myslím, že by šlo o velkou chybu pro nás pro všechny,“ doplnil prezident. 

Zasahování proti kůrovci dlouhodobě podporují kromě Zelených na jihu Čech všechny politické strany napříč politickým spektrem.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko nadále tvrdí, že kůrovcová kalamita se na Šumavě rozvíjí zcela podle předpokladů a je zcela pod kontrolou správců parku. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám