Hlavní obsah

Náměstek policejního prezidenta Houba odešel do civilu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou letech ve vedení celorepublikové kriminálky odešel tento týden podle zjištění Práva do civilu dosavadní náměstek policejního prezidenta Jiří Houba.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba (vlevo) a náměstek ministra vnitra Jiří Komorous

Článek

Odmítl totiž odejít na nařízené školení ke svému někdejšímu podřízenému z policie Jiřímu Komorousovi, který je v současné době prvním náměstkem ministra vnitra Martina Peciny.

Na vnitru se měl vysoký důstojník podle šéfa celé policie Oldřicha Martinů učit, jak bojovat s extremismem. U policie přitom právě boji s různými formami extremismu coby náměstek prezidenta šéfoval.

„To jsem nemohl akceptovat a odešel jsem na vlastní žádost s okamžitou platností do civilu. Chování policejního prezidenta vůči mně bylo nehorázné,“ řekl k tomu ve středu Právu Houba.

Právě kolem jeho osoby bylo na prezidiu v posledních týdnech velmi dusno. Martinů totiž už v červenci oznámil, že Houba v srpnu ve své funkci skončí a během jeho nemocenské pak na místo svého náměstka dosadil Vladimíra Čecha.

Mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová ve středu odchod dosavadního náměstka do civilu potvrdila. „Z rozhodnutí policejního prezidenta měl po ukončení pracovní neschopnosti nastoupit na odbornou stáž na ministerstvo vnitra, a to za účelem získání potřebných zkušeností při boji s extremismem ve spolupráci se státní správou a samosprávou. Rozhodl se ale na vlastní žádost odejít,“ uvedla mluvčí.

Byl porušen zákon?

Podle šéfa policejních odborů Milana Štěpánka byl Houba ve funkci nahrazen v rozporu se služebním zákonem a i jeho vyslání na povinnou stáž je velmi diskutabilní. „Jde to proti duchu toho ustanovení. Na školení by měl člověk chodit, aby se něco naučil. A co se může na stáži učit takto zkušený policista?“ poznamenal k tomu Štěpánek.

V zákulisí se přitom již delší dobu mluví o tom, že Houba musel skončit na základě intervence ministra vnitra Peciny, údajně na přání sociální demokracie. Pecina něco takového už před časem odmítl s tím, že Houba odchází spíše kvůli vysokým výsluhám, které mu po odchodu náleží.

Ty se vypočítávají podle počtu odsloužených let a platu, který policista bral v posledním roce své služby. Houba byl přitom coby náměstek prezidenta v té nejvyšší platové třídě a odslouženo měl více než 30 let.

Podle Štěpánka to v praxi znamená, že dostane jednorázové odstupné ve výši šesti hrubých platů a měsíčně bude pobírat výsluhu na úrovni 50 procent z platu. Coby náměstek přitom Houba vydělával zhruba 60 tisíc měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám