Hlavní obsah

Chomutov: Ombudsman kritizuje případ, který nezná

Brno
Aktualizováno

Chomutovská radnice se ohradila proti středečnímu vystoupení ombudsmana Otakara Motejla. Ten naznačil, že mohla pochybit, pokud při úterních exekucích zabavovala za dluhy na poplatcích v řádech stokorun movitý majetek za tisíce.

Foto: Jan Rada, ČTK

Pracovníci ekonomického odboru chomutovské radnice za asistence strážníků začali 25. srpna exekučně zabavovat movitý majetek dlužníků města.

Článek

Ze zákona musí být hodnota zabaveného majetku přiměřená výši dluhu. Proti samotné exekuci pokut čí místních poplatků ombudsman nic nenamítá, neboť ji zákon umožňuje.

"Základním principem, který musí být při vymáhání dlužené částky respektován, je princip přiměřenosti," uvedl Motejl. "V několika případech lamentace dlužníků signalizují, že v tomto případě nelze považovat postup radnice za správný," dodal ombudsman. Podle mluvčí veřejného ochránce práv Ivy Hrazdílkové vycházel Motejl z informací médií a chtěl především upozornit na možná uskalí postupu některých radnic.

Reagoval tak zřejmě i na slova jednoho z chomutovských dlužníků Evžena Bílého, který podle svých slov dluží 840 korun, a exekutoři mu zabavili počítač, televizi a stereosoupravu. Jak ale byly věci staré a jakou měly tržní hodnotu, není jasné.

Podle Chomutova ombudsman případ nezná

Chomutovský magistrát se proti Motejlovým výrokům, že zabavuje majetek za tisíce kvůli dluhu v řádech stokorun, ohradil. "Ombudsman kritizuje případ, jehož podrobnosti nezná," uvedla chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

"Je zajímavé, že pan Motejl stejně vehementně nebojuje za lidi, kteří přijdou o práci a dostanou se do problémů. Stále se zastává jen těch, kteří si dlouhodobě neplní své povinnosti a páchají drobnou kriminalitu," dodal magistrát. 

Řápková se pozastavila zejména nad tím, že Motejl vycházel při posuzování zákroku jen z informací poskytnutých dlužníky. "Jejich lamentace přeci nemohou být pro ombudsmana podkladem pro hodnocení průběhu exekuce," usoudila.

Magistrát tvrdí, že skutečná hodnota věcí zabavených Bílému nepřevyšuje dluh. "Městský exekutor u každého zabaveného předmětu určuje hodnotu tak, že odhadne jeho současnou cenu. Video, které stálo 2000 korun, má dnes má hodnotu maximálně 1200 korun. Do exekuce se započítá jen třetina, tedy 400 korun," tlumočil postoj magistrátu jeho mluvčí Tomáš Branda. Zároveň připomněl, že se k dluhu připočítávají také náklady exekuce.

Chomutov eviduje na 4000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 miliónů korun. Město proto přijalo razantní opatření. Nejprve se zaměřilo na neuhrazené pokuty či poplatky, což představuje přibližně 40 miliónů korun.

Exekuce budou pokračovat

Vedení města Chomutova posílilo odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni práci v terénu vykonávat. Zabavovat budou nadále i peníze či movité věci dlužníků, kteří pobírají sociální dávky. Exekuce se však přesunuly mimo budovu magistrátu, město tak respektuje rozhodnutí soudu. Exekuce budou podle radnice časově neomezené, dlužníci s nimi musejí počítat minimálně jedenkrát týdně.

"Tým našich úředních exekutorů nechodí v doprovodu strážníků jen do bytů. Bude dlužníky sledovat, čekat před hernami, zastavovat je na ulicích, chodit za nimi do hospody. Budeme všude,“ uvedla primátorka Ivana Řápková (ODS). 

Reklama

Výběr článků

Načítám