Hlavní obsah

Na kameny nejsou důkazy, říká advokátka na obhajobu útočníků na Topolánka

Právo, Josef Koukal

Obhajobu nájemné party výtržníků, kteří se přihlásili k útoku na šéfa ODS v Hustopečích, převzala advokátka Klára Slámová. Ta se snaží zpochybnit tvrzení, že na Mirka Topolánka někdo házel kameny. Její klienti totiž tvrdí, že házeli pouze vajíčka a na nikoho nemířili a nechtěli nikomu ublížit. O házení kamenů mluví kromě ODS jen jediná svědkyně, zdůrazňuje Slámová, která je sama členkou ODS.

Foto: ČTK

Jeden z pětice mužů, kteří údajně zaútočili v pátek v Hustopečích u Brna na předsedu ODS Mirka Topolánka. Vpravo je jejich právní zástupkyně Klára Slámová.

Článek

Říkáte, že zranění, které má Mirek Topolánek na hlavě, utrpěl dřív než minulý pátek. Oděrky na obličeji měl skutečně utrpět už minulou středu, kdy odpaloval ránu z děla s předimenzovanou náloží. Podle vás jde o totéž zranění?

Klidně to mohlo být tak, že si rozškrábl starší zranění. Když mu masérka na koupališti v Hustopečích ošetřovala oděrky, nějaké už tam měl. Podle fotografií byly ošetřeny až po jejím zákroku. Ona se tam producírovala v různých plavkách, zjevně jí dělalo radost, že může ošetřovat Topolánka. Mimochodem ona jediná hovoří o tom, že dostal ránu kamenem. Například ten hoch, co s ním hrál volejbal, mluvil o tom, že viděl letět pět vajec. (O kamenech v médiích mluvil Topolánek a funkcionáři ODS z jeho doprovodu – pozn. red.)

Ošetřená zranění od střelného prachu má ale předseda ODS na levé tváři. Po útoku měl krev na pravé.

To zranění mělo být nahoře na čele. Já ale nedokážu zkoumat, kde měl modřinku. Proč také po tom házení neupozornil, že měl i jiná zranění? Takhle to vypadalo, že všechna pocházejí z koupaliště.

Policie má zkoumat videozáznam přímo z místa, kde k výtržnosti došlo. Má na nich být i údajný objednatel házení. Co to je za záběry?

Byli tam lidé, kteří natáčeli. Jestli z nějaké televize nebo odjinud, nevím, ale ten člověk by na záběrech být mohl. Mí klienti jeho totožnost neznají.

Pro jaká podezření jsou vaši klienti vůbec vyšetřováni? Obviněni nebyli z ničeho, ale hovořilo se o trestných činech výtržnictví, ublížení na zdraví a útoku na veřejného činitele. Policie k případu mlčí.

Ublížení na zdraví nepřipadá v úvahu, k žádnému nedošlo. Výtržnictví a útok na veřejného činitele připadají v úvahu.

Může policie věc také překvalifikovat na přestupek a postoupit ji příslušným úřadům?

To samozřejmě může, zatím tak ale neučinila. My alespoň takovou informaci nemáme.

Jeden čtenář bulváru vyfotografoval auto, v němž měli vaši klienti po útoku na Topolánka odjet. Prý parkuje ve Vraném nad Vltavou, kde má chalupu Jiří Paroubek. Je to skutečně ten vůz?

(smích) Ano, je to to vozidlo. Dva z mých klientů tam bydlí.

Zastupujete čtyři muže, kteří tvrdí, že si je k útoku na vlastní mítink objednal někdo z ODS. Přitom v roce 2006 jste sama kandidovala za tuto stranu v Praze do Sněmovny. Nezpůsobuje vám spor, který se přímo dotýká volební kampaně ODS, osobní problémy?

Někteří lidé z ODS se mi už několikrát pokoušeli hovořit do mé práce. Bylo by to na dlouho. Těch útoků bylo v minulosti několik, a kvůli tomu ani nemám přístup do žádných funkcí.

Protože si vás strana nárokovala jako svou členku?

Zastupuji některé lidi ve sporech proti magistrátu a podobně, což se jim nelíbí.

Jste stále ještě členkou ODS?

Jsem.

Plánujete další kandidaturu?

Ne. Jsem řadová členka.

Můžete být konkrétnější, v jakých případech na vás někdo z ODS tlačil?

Třeba když probíhal spor taxikářů versus magistrát a my jsme to u soudu vyhráli, tak mi bylo doporučeno, abych tyto věci nezastupovala.

Sporů s taxikáři bylo v Praze víc, o který šlo?

My jsme zastupovali firmu Sedop (tzv. devadesátikorunoví taxikáři, které se magistrát dlouhodobě snaží vystrnadit z centra města – pozn. red.), ale i jednotlivé taxikáře, když jim dávali pokuty, předběžná opatření a podobně.

Kdo vám řekl, že byste je neměla zastupovat? Úředník, nebo někdo z ODS?

To byl přímo někdo z ODS.

Z pražské organizace?

Ano, tohle mohu říct. Byli to lidi kolem pražského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám