Hlavní obsah

Žokej Váňa kandiduje do Sněmovny za TOP 09

Žokej Josef Váňa bude usilovat o vstup do Sněmovny po boku exministra zahraničí Karla Schwarzenberka a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska na kandidátce strany TOP 09. Na Karlovarsku na něj ale zbylo až desáté, tudíž málo výhodné místo. Malou šanci na zvolení má také další sportovec v týmu TOP 09 kapitán FC Baník Ostrava Martin Lukeš. Figuruje na devátém místě moravskoslezské kandidátky TOP 09.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Žokej Josef Váňa

Článek

Kandidátní listiny, které strana TOP 09 v úterý zveřejnila, dokazují, že nový subjekt spolupracuje s hnutím Starostové a nezávislí. Například na volební listině Středočeského kraje, kde povede TOP 09 do hlasování Kalousek, je z 36 kandidátů 19 starostů či místostarostů. Ze 17 libereckých kandidátů osm.

Za TOP 09 kandiduje 78 žen, z toho jsou tři v čele kandidátních listin. Celkem 137 kandidátů je členem TOP 09, dalších 21 pochází z hnutí Starostové a nezávislí a 207 je bezpartijních včetně mnoha starostů. Řada kandidátek byla obsazena členy strany TOP 09 a ostatními půl na půl, některé dokonce zipově. Výjimkou je pražská kandidátka, na které členové TOP drtivě převládají. Hlásí se mezi ně i poslanec František Laudát, zvolený v roce 2006 za ODS.

Josef Váňa

žokej a trenér, nejúspěšnější jezdec Velké pardubické steeplechase. Jako jediný jezdec v její více než stoleté historii dokázal zvítězit pětkrát.

5. června 1994 měl na závodišti v Iffezheimu u Baden Badenu hrozivý pád, který málem skončil tragicky - kůň mu rozdrtil hrudník, lékaři museli odstranit půl plíce, měl polámaná žebra a mnoho dalších zlomenin.

Od roku 1992 jeho firma Jovan na statku Bohuslav na Karlovarsku připravuje koně na překážkové dostihy.

Členka ODS Jitka Hoplíčková se objevila na prvním místě pražské kandidátky strany Suverenita, kterou vede bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Také tato strana dnes podala kandidátky do všech krajů. V Královehradeckém kraji je jejím lídrem pedagog ve škole pro děti, žáky a studenty se sluchovým postižením Jiří Procházka. Plzeňskou kandidátku Suverenity povede starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík. Bobošíková bude kandidovat v Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám