Hlavní obsah

Jeden z útočníků z Vítkova sponzoroval Dělnickou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden ze čtveřice údajných útočníků, kteří měli hodit zápalnou láhev na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku byl dlouhodobým sponzorem krajně pravicové Dělnické strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Příznivci krajně pravicové Dělnické strany.

Článek

Skutečnost, že muž měl sponzorovat Dělnickou stranu, vyplývá z výročních zpráv zas roky 2007  a 2008, informovaly v pondělí Lidové noviny (LN). Celkem měl přispět menšími částkami pětkrát, přičemž souhrnná suma nepřesáhla 1000 korun.

"Vy můžete jako ovlivnit, kdo vám pošle peníze? Posílají to na účet a já to nezkoumám. A rozhodně ty peníze nebudu posílat někam nazpátek," reagoval podle LN šéf strany Tomáš Vandas.

V souvislosti se žhářským útokem ve Vítkově obvinila policie čtyři údajné neonacisty z Opavy a Horního Benešova na Bruntálsku. [celá zpráva]

Žháři na domek romské rodiny zaútočili v noci z 18. na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Následný požár dům zcela zničil. Z devítičlenné rodiny utrpěli popáleniny tři lidé - Anna Siváková, Petr Kudrik a jejich dvouletá dcera Natálka, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Její stav se postupně zlepšuje, i když dál zůstává vážný. Všichni obvinění patří k příznivcům krajní pravice a hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Ministerstvo vnitra minulý týden oznámil, že je úřad finalizuje podobu návrhu na zrušení Dělnické strany. Vláda se jej chystá předložit Nejvyššímu správnímu soudu počátkem září.

Rozpuštění strany navrhl kabinet už loni s tím, že porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením. Soud ale návrh zamítl, neboť prý neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám